Γιατί το φαγητό μας πρέπει να είναι πικάντικο ;

Tips

Μήπως έχετε αξιολογήσει τη δύναμη των μπαχαρικών λάθος; Μήπως σας αρέσουν τα πικάντικα και απλά τα αποφεύγατε νομίζοντας ότι κάνουν κακό στην υγεία σας; Τώρα πρέπει να αναθεωρήσετε, γιατί αποδεδειγμένα τα μπαχαρικά βοηθούν τον οργανισμό μας, μας επιτρέπουν να ζήσουμε περισσότερο και να χάσουμε βάρος…

Εννοείται ότι ο κουρκουμάς, το τσίλι, η κανέλα, ο κρόκος Κοζάνης, το κάρυ, τα πιπέρια χαρίζουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Τώρα πρέπει να μάθουμε την υψηλή διατροφική τους αξία.

Φρέσκος κουρκουμάς

Τα μπαχαρικά μας βοηθούν να διατηρούμε τη γραμμή μας

Η κανέλα, η κουρκουμίνη, το τζίντζερ, το κάρυ και το καγιέν είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Καταπολεμούν την αποθήκευση λίπους και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Τα πικάντικα μπαχαρικά είναι μακροβιοτικά

Η Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών σε πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση πικάντικων πιάτων, μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 14% συγκριτικά με την εβδομαδιαία κατανάλωση. Η μελέτη ήταν πολυετής και εξετάστηκαν πεντακόσιες χιλιάδες κινέζοι όλων των ηλικιών.

Επίσης συμβάλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και του αναπνευστικού.

Ένα καλά καρυκευμένο πιάτο χαρίζει καλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Τα μπαχαρικά καταπολεμούν την γήρανση των κυττάρων

Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, χρωστικές ουσίες αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, η κουρκουμίνη, η καψαϊκίνη και τόσα άλλα. Ήδη είναι γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την γήρανση των κυττάρων και εμποδίζουν την εμφάνιση νοσημάτων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

Μπαχαρικά για μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η κατανάλωση τσίλι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε γρήγορα την αρτηριακή πίεση αφού προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Για να αντικαταστήσετε το αλάτι που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και να χαρίσετε ωραία και δυνατή γεύση στο φαγητό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινη πιπεριά, μαύρο πιπέρι, σκόνη τσίλι, κανέλα, πάπρικα, σκόνη κάρυ, μουστάρδα σε σκόνη, κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη και κουρκουμά.

Φρέσκο τζίντζερ

Τα μπαχαρικά είναι αντιφλεγμονώδη

Στις ΗΠΑ και ειδικά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, μελέτες έδειξαν ότι ασθενείς με αρθρίτιδες ή ρευματισμούς πήγαν πολύ καλά με τη χορήγηση κουρκουμίνης σε κάψουλες. Το τζίντζερ επίσης κάνει θαύματα στους πονοκεφάλους όπως και η κανέλα και το πιπέρι καγιέν που δρα στους μηχανισμούς του εγκεφάλου και στο κέντρο αντίληψης του πόνου.

Καγιέν

Ακόμα έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες όπως τα γαρύφαλα και η κανέλα που έχουν αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές δράσεις χωρίς παρενέργειες.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !