Το κυπριακό χαλούμι έγινε ΠΟΠ

Tips

Μετά από μία δεκαετία προσπαθειών το χαλούμι, το πλέον αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό τυρί της Κύπρου, έγινε και επίσημα Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μετά την πρόσφατη υπερψήφιση του φακέλου του χαλουμιού. από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ημέρα ως ορόσημο για την Κύπρο. Σε μήνυμά του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο για το χαλούμι που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα υπόκεινται σε κοινό μηχανισμό ελέγχου, που θα διασφαλίζει την εφαρμογή των προδιαγραφών του προϊόντος. Πρόκειται για τον οργανισμό Bureau Veritas, που θα πραγματοποιεί υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους στα χαλούμια που παράγονται από ελληνοκύπριους, αλλά και τουρκοκύπριους παραγωγούς. Μετά την υπερψήφιση του φακέλου από την Ε.Ε, η τελική έγκριση δόθηκε από το κολέγιο των Επιτρόπων στις 12 Απριλίου. Το χαλούμι θα θεωρείται εθνικό προϊόν της Κύπρου από την 1η Οκτωβρίου – ημέρα που γιορτάζεται σαν ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το χαλούμι έχει τη δική του ιστορία…  

 • Το εμβληματικό, ημίσκληρο λευκό τυρί της Κύπρου έχει μακραίωνη ιστορία, αφού αναφέρεται ακόμα και σε ενετικό έγγραφο του 16ου αιώνα ως calumi.
 • Το χαλούμι είναι από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα του νησιού με το 40% των εξαγωγών να κατευθύνεται στη Μ.Βρετανία.

Πως παρασκευάζεται το χαλούμι;

 • Πρόκειται για ημίσκληρο λευκό τυρί, που παρασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα.
 • Το χαλούμι παρασκευάζεται σε ειδικά μεγάλα μπρούντζινα δοχεία. Μετά την προσθήκη της πυτιάς το τυρόπηγμα αφαιρείται από τη φωτιά, στεγνώνει πολύ καλά και στη συνέχεια τυλίγεται σε ύφασμα. Στην επιφάνειά του εφαρμόζουν βάρος ώστε να αφαιρεθεί ο ορός γάλακτος που έχει απομείνει.
 • Ακολούθως το τυρί κόβεται σε κομμάτια και βυθίζεται και πάλι σε ζεστό ορό γάλακτος μέχρι να αναδυθεί στην επιφάνεια. Αργότερα στα κομμάτια προστίθεται το αλάτι και δυόσμος και διπλώνονται στα δύο. Όταν κρυώσουν πολύ καλά βυθίζονται και πάλι σε ζεστό ορό γάλακτος και αργότερα το τυρί τυποποιείται και είναι μακράς διάρκειας.

Πως το απολαμβάνουμε;

 • Σημαντικό χαρακτηριστικό του τυριού είναι ότι δεν λειώνει στην υψηλή θερμοκρασία, που αναπτύσσεται στο ψήσιμό του.
 • Το νόστιμο χαλούμι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Έχει χαρακτηριστική υφή και είναι φανταστικό τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο, ψητό ή τηγανητό.
 • Ωμό μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με καρπούζι ή με χωριάτικο ψωμί και ελιές.
 • Ψημένο στο γκριλ γίνεται πιο μαλακό και «λαστιχένιο» και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε συνδυασμό με τη λούντζα ή άλλα αλλαντικά και σαλάτες σε σάντουιτς.
 • Ψημένο στα σχάρα σκέτο αποτελεί νόστιμο μεζεδάκι και η μαρμελάδα ντομάτας ή τσάτνευ φρούτων δένουν αρμονικά.
 • Τηγανητό με αυγά χαρίζει θεσπέσια γεύση και σαν γέμιση χρησιμοποιείται στις κυπριακές ραβιόλες.
 • Τριμμένο ή σε κυβάκια στη ζεστή σούπα τραχανά ή μανιταριών γίνεται εξαιρετικά μαλακό και μπορεί να διανθίσει τη γεύση των ζυμαρικών.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !