Το μυστικό για την υγεία των πνευμόνων

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Oι πνεύμονές μας είναι αλήθεια ότι έχουν επιβαρυνθεί από τον covid και τις διάφορες ιώσεις και λοιμώξεις, που κυκλοφορούν τελευταία Επίσης πολλοί υποφέρουν από συμπτώματα Long Covid και οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανείς στους πνεύμονες. Επίμονος βήχας, δυσφορία στην αναπνοή ακόμα και άτυπη πνευμονία.

Πολλές μελέτες γίνονται και έγκριτες ιατρικές σχολές πανεπιστημίων ασχολούνται με έρευνα για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ειδικά των πνευμόνων. Αναζητούν κάποιες θρεπτικές ουσίες, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δηλώσει ότι πλέον οι αναπνευστικές ασθένειες, αντιπροσωπεύουν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας.

Αμερικανοί ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και του περίφημου πανεπιστημίου Cornell, αναφέρουν σε έγκριτες μελέτες τους, ότι η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία των πνευμόνων.

Τι απέδειξε η μελέτη;

Η μελέτη των Αμερικανών ερευνητών ήταν μεγάλης κλίμακας και χωρίστηκε σε 2 μέρη.

Η πρώτη ομάδα απαρτίζονταν από 15.000 ασθενείς με μέση ηλικία 56 χρόνων.

Το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η έρευνα ήταν από 5-30 χρόνια, οπότε εξέτασαν την υγεία των πνευμόνων των ασθενών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα Ω-3 στο αίμα τους, παρουσίαζαν καλύτερη υγεία των πνευμόνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα κυρίως Docosahexaenoic οξέως (DHA) είχαν προστατευτική δράση. Το συγκεκριμένο οξύ υπάρχει σε λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης, με επαναληπτικές εξετάσεις ασθενών απλά επιβεβαίωσε, τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της έρευνας.

Ερευνητές από την Βρετανία σε μια μελέτη με περισσότερους από 500.000 ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι στην UK Biobank, έκαναν προσπάθεια να αναλύσουν γενετικούς δείκτες στο αίμα.

Και αυτή η έρευνα κατέληξε στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα.

Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα Ω-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του οξέως DHA, είχαν καλύτερη υγεία των πνευμόνων.

Τελικά αποδεικνύεται ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν την υγεία μας.

Η μελέτη του πανεπιστημίου Cornell καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η φλεγμονή συμβάλλει στην πτώση της πνευμονικής λειτουργίας και στην ανάπτυξη της ΧΑΠ, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των πνευμόνων. Μελέτες MRI μας δίνουν στοιχεία που υποστηρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των Ω-3 λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα του DHA, στην υγεία των πνευμόνων».

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι «πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην διατροφική έρευνα, προκειμένου μια διατροφή ακριβείας, συνδράμει στην θεραπεία ασθενών με παθήσεις των πνευμόνων.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !