Σέλινο … τα απίθανα οφέλη του

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Στο σέλινο δεν έχουμε δώσει στη διατροφή μας τη θέση, που του αξίζει. Τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό μας είναι απρόσμενα πολλά.

Εμείς συνήθως δίνουμε στο σέλινο, μόνον το ρόλο της γαρνιτούρας σε κάποια πιάτα ή τη συμμετοχή του σε κάποιες σούπες και στο εθνικό μας πιάτο, τη φασολάδα…

Μήπως ήρθε η ώρα να το αναβαθμίσουμε γιατί τρώγεται θαυμάσια και τραγανό σαν σνακ ή φρέσκο στις σαλάτες.

Οι Σκανδιναβοί και οι Αμερικανοί έχουν ήδη αναβαθμίσει το ρόλο του και το έχουν εντάξει στη διατροφή τους, στη φυσική του μορφή. Έτσι τους χαρίζει σε μεγαλύτερες δόσεις τα ωφελήματα του.

Το σέλινο είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και θα σας εξηγήσουμε γιατί.

Φυσική αποτοξίνωση

Το σέλινο περιέχει κατά  95% νερό, έτσι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό διουρητικό. Η κατανάλωσή του συμβάλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, αφού προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή των ούρων.

Ακόμα το σέλινο περιέχει ενώσεις όπως η γλουταθειόνη, που συμβάλουν στη διαδικασία αποτοξίνωσης των κυττάρων.

Είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε το σέλινο σε όλους τους χυμούς Detox. Eπίσης μπορούμε να κόβουμε το βλαστό του σε στικ και δροσερά τρώγονται πολύ ευχάριστα. Οι Γάλλοι μάλιστα συνηθίζουν να τα ραντίζουν με μηλόξυδο και έτσι χαρίζουν πλουσιοπάροχα τα οφέλη τους στον οργανισμό μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το σέλινο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Έτσι προσφέρετε για ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ενδείκνυται και για εκείνους που ακολουθούν διατροφή για αδυνάτισμα.

Βελτιώνει τη μνήμη

Μια έγκριτη μελέτη που έγινε πριν λίγα χρόνια σε ζώα αναφέρει ότι το εκχύλισμα σέλινου, μπορεί να συμβάλει στη μη γνωστική έκπτωση, που σχετίζεται με τη γήρανση και την κατάθλιψη.

Επίσης άλλη επιστημονική έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, για τυχόν νευροπροστατευτικά οφέλη του εκχυλίσματος σέλινου, έδειξε επίσης θετικά αποτελέσματα σε ποντίκια που πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα.

Είναι λοιπόν πιο ασφαλές να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών, που έχουν ήδη ξεκινήσει, σε ανθρώπους. Έτσι θα έχουμε επιβεβαίωση των ενθαρρυντικών ευρήματων.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Το σέλινο πλημμυρίζει από αντιοξειδωτικά όπως η ένωση λουτεολίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Η τακτική κατανάλωση σέλινου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιας φλεγμονής, όπως είναι η αρθρίτιδα και τα συμπτώματα από Long covid.

Συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία

Το σέλινο περιέχει πολλές βιταμίνες,  κάλιο, ασβέστιο και άλλα μέταλλα που προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Ακόμα περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητα για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποτελεσματική πήξη του αίματος.

Τα φλαβονοειδή που περιέχει το σέλινο προστατεύουν και συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Επίσης μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που περιέχονται στο σέλινο, σχετίζεται με το χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υγιής πέψη

Το σέλινο είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, που συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες άλλωστε είναι γνωστό ότι βοηθούν την πρόληψη δυσκοιλιότητας.

Επίσης τα ένζυμα που περιέχονται στο σέλινο μπορούν να βοηθήσουν στην άψογη διάσπαση των τροφών, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της πέψης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !