Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε όταν έχουμε άγχος

Tips

Πρόσφατες μελέτες έχουν ασχοληθεί με την επίδραση των τροφών στην ψυχολογία μας. Είναι ήδη ευρέως γνωστό ποιες είναι οι τροφές που μας ανεβάζουν τη διάθεση και περιορίζουν το stress.

Mια νέα μελέτη του έγκριτου αμερικανικού πανεπιστημίου Υale μας αποκαλύπτει ότι κάποιες τροφές διατηρούν τα επίπεδα του stress, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα επαυξάνουν, χωρίς βέβαια να είναι γενεσιουργός αιτία η ίδια η τροφή…

Ποιες λοιπόν είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε όταν είμαστε ήδη αγχωμένοι;

Αλκοόλ

H επίδραση του αλκοόλ έχει δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο δημιουργεί ευφορία και συμβάλει στη μείωση του stress, αφού ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται από πολλούς ότι ένα ποτό είναι αγχολυτικό.

Στο δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο αποβάλλεται το αλκοόλ από τον οργανισμό μας, οπότε πέφτουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, τα συμπτώματα του άγχους γίνονται περισσότερο εμφανή, με αυξητική τάση…

Καφεΐνη

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη προκαλεί διέγερση και είναι αναζωογονητική, όταν λαμβάνεται σε μικρή ποσότητα.

Όταν όμως οι καφέδες ξεπεράσουν τους δύο-τρεις, τότε σε άτομα που είναι ήδη αγχωμένα, μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία.

Σε ανθρώπους με ασταθή ψυχολογία, η μεγάλη δόση καφεΐνης  μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κρίση πανικού.

Αν είστε λοιπόν άνθρωποι αγχώδεις στην καθημερινότητά σας, είναι καλύτερα να περιορίζεστε σε ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, κυρίως το πρωί.

Αν όμως ο καφές είναι για εσάς μια συνήθεια αναπόφευκτη, υπάρχει και η λύση του καφέ ή του τσαγιού χωρίς καφεΐνη.

Ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά

Πρόσφατες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ζάχαρη επιδρά στη μείωση της σεροτονίνης στο αίμα μας. Είναι γνωστό ότι η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της ευτυχίας, που ανεβάζει τη διάθεση και διώχνει το stress. H μείωση των επιπέδων σεροτονίνης δεν βοηθά στην καταπολέμηση του stress και της κατάθλιψης.

Είναι γνωστό επίσης ότι η ζάχαρη προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη, η κορύφωση της ινσουλίνης οδηγεί πολλές φορές σε ήπια υπογλυκαιμία, που προάγει το  stress και προκαλεί μια γενικότερη αδιαθεσία.

Λιπαρές τροφές

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο  PLOS, www.plosone.org, η υψηλή πρόσληψη trans λιπαρών οξέων συμβάλει στην αύξηση της κατάθλιψης σε ποσοστό άνω του 46%.

Τρόφιμα που περιέχουν trans λιπαρά είναι τα μεταποιημένα κρέατα, οι τηγανητές πατάτες, αρτοσκευάσματα, οι κρέμες και γενικότερα οι επεξεργασμένες τροφές.

Aναψυκτικά

Τα αναψυκτικά και ειδικά τα ενεργειακά, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, καφεΐνη, ταυρίνη και άλλες ουσίες.

Υπολογίζεται ότι σε ορισμένα αναψυκτικά υπάρχει τόση καφεΐνη, όση σε δύο φλιτζάνια καφέ.

Έτσι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σεροτονίνης και έτσι εμφανώς αυξάνεται το άγχος …

Αλάτι

Το αλάτι, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις, σίγουρα δεν προάγει την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μια από τις βλαβερές  επιδράσεις είναι και οι φλεγμονές.

Το αλάτι δεν συμβάλει στην απορρόφηση του καλίου, που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και έτσι μπορεί να επιδεινωθεί το stress, είτε είναι ευκαιριακό, είτε είναι χρόνιο..

Γλουτένη

Σε κάποιους ανθρώπους η γλουτένη δεν είναι καλά ανεκτή.

Έτσι δημιουργεί μια αναστάτωση στον οργανισμό και προάγει σίγουρα το άγχος.

Βέβαια δεν έχουν γίνει οι ανάλογες ιατρικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν αυτή την κατάσταση.

Όπως και να έχει είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε αυτές τις ομάδες τροφών, που αναφέραμε ότι προάγουν το stress, γιατί μόνον επιβάρυνση του οργανισμού μας προσφέρουν.

 Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !