Μυστικά για λευκά και υγιή δόντια

Tips

Πολλά είναι τα αίτια που δίνουν μια κίτρινη απόχρωση στα δόντια μας. Σίγουρα ο καφές, το τσάι αλλά και κάποιοι χυμοί ή τροφές.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να μας χαρίσουν λευκά και υγιή δόντια … πριν σκεφτούμε μια δαπανηρή λεύκανση από τον οδοντίατρό μας.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα θαύμα στην κουζίνα μας. Παντοδύναμη και χρήσιμη ακόμα και για τη λεύκανση των δοντιών. Η δύναμή της κρύβεται στην αφαλάτωση που δημιουργεί και οι απαλές λειαντικές ιδιότητες μειώνουν όχι μόνον την πλάκα, αλλά λειαίνουν και το σμάλτο των δοντιών.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της μαγειρικής σόδας είναι ότι απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα από βακτήρια και μικρόβια.

Πως όμως την χρησιμοποιούμε;

Βάζουμε λίγη σκόνη μαγειρικής σόδας στην οδοντόβουρτσά μας, μια φορά την εβδομάδα αντί της οδοντόκρεμας και τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

Όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πιο συχνά γιατί μπορεί να εξασθενήσει την αδαμαντίνη των δοντιών μας.

Λεμόνι

Το λεμόνι είναι σύμμαχός στην υγεία μας και στην ομορφιά μας, αφού μας χαρίζει πιο λευκά και υγιή δόντια.

Το κιτρικό οξύ που περιέχει το λεμόνι συμβάλει στην καταπολέμηση της πέτρας, που επίσης ευθύνεται για το κιτρίνισμα το δοντιών.

Η πέτρα μπορεί να είναι αιτία τερηδόνας, ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας, αλλά και της κακοσμίας του στόματος.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι για να είναι αποτελεσματικό;

Στύβουμε ένα λεμόνι, ρίχνουμε το χυμό πάνω στην οδοντόβουρτσα και αμέσως βουρτσίζουμε απαλά και προσεκτικά τα δόντια μας. Ξεπλένουμε με μπόλικο νερό.

Η περιποίηση αυτή μπορεί να γίνεται μια φορά την εβδομάδα, γιατί η οξύτητα του λεμονιού μπορεί να βοηθά στην εξάλειψη της οδοντικής πλάκας και της πέτρας, αλλά μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Βουρτσίζουμε τα δόντια τακτικά

Για να έχουμε ένα υγιές στόμα και λευκά δόντια απαιτείται προσεκτική και καθημερινή στοματική υγιεινή.

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών συμβάλει στην εξάλειψη της οδοντικής πλάκας, καθώς επίσης και στη μείωση του κινδύνου της τερηδόνας.

Οι οδοντίατροι συνιστούν να βουρτσίζουμε προσεκτικά τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα, μετά από κάθε γεύμα για 3 λεπτά.

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι μαλακή ή μέτρια ανάλογη με τις ανάγκες μας. Δεν πρέπει να επιλέγουμε σκληρή, γιατί μπορεί να επιφέρει ζημιές στα ούλα και χαλάρωση στα δόντια.

Θα πρέπει να βουρτσίζουμε πρώτα την άνω γνάθο και μετά την κάτω. Το βούρτσισμα θα πρέπει να ξεκινά από τα ούλα μέχρι το δόντι και όχι οριζόντια, από τη μια πλευρά του στόματος στην άλλη.

Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά οδοντικό νήμα για να έχετε δόντια υγιή.

Μήλο

Αν δεν έχετε την ευκαιρία να βουρτσίσετε τα δόντια σας, αν είστε εκτός σπιτιού, λύση για τον καθαρισμό προσφέρει η μάσηση εντός μήλου … Προσοχή όμως, δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Το μάσημα μήλου στο τέλος του γεύματος δημιουργεί σιελόρροια, που καταπολεμά την οξύτητα και τα βακτήρια, που είναι μέρος της χλωρίδας του στόματός μας.

Το μήλο δεν κολλά στα δόντια απλά τα καθαρίζει … Το μάσημα του μήλου επίσης κάνει μασάζ στα ούλα, που συμβάλει στην καταπολέμηση της ουλίτιδας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σμάλτο των δοντιών είναι ελαφρά πορώδες και έτσι εύκολα μπορούν να εισχωρήσουν λεπτά σωματίδια ορισμένων τροφών. Έτσι με το κόκκινο κρασί ή τα βατόμουρα ή τη σοκολάτα βάφονται τα δόντια μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει άμεσα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

Τώρα γνωρίζετε τους φυσικούς, εύκολους και καθόλου δαπανηρούς τρόπους για να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά, ολόλευκα και κυρίως υγιή.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !