Τροφές που τρώμε με λάθος τρόπο…

Tips

Υπάρχουν τρόφιμα που θέλουν ειδικό μαγείρεμα ή ένα ξεχωριστό τρόπο για να τα καταναλώσουμε, ώστε να κερδίσουμε τη διατροφική τους αξία και νοστιμιά. Κάποιες από αυτές τις τροφές συνηθίζουμε να τις καταναλώνουμε με λάθος τρόπο. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που έγινε από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard.

Eμείς ερευνήσαμε και βρήκαμε τα τρόφιμα που τρώμε με λάθος τρόπο…

Πατάτα

German Potatoes

Ποτέ μην ξεφλουδίζετε την πατάτα για να την μαγειρέψετε με κάθε τρόπο. Η πατάτα πρέπει να καταναλωθεί με τη φλούδα της. Αρκεί να την βουρτσίσετε καλά και να την ξεπλύνετε πολύ προσεκτικά ώστε να φύγουν τυχόν χώματα ή φυτοφάρμακα.

Η πατάτα έτσι γίνεται πιο νόστιμη, ενώ παράλληλα διατηρεί και τα θρεπτικά στοιχεία της.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι κάνει μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό και θεωρείται υπερτροφή. Η μελέτη κατέγραψε ένα λάθος, που κάνουμε οι περισσότεροι.

Μόλις ανοίξουμε το γιαούρτι και δούμε λίγο ζουμί που επιπλέει αμέσως το πετάμε. Ομολογώ ότι το κάνω τις περισσότερες αν όχι όλες τις φορές.

Όμως αυτός ο χυμός, ο ορός του γάλακτος ή αλλιώς ο χυμός του γιαουρτιού, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, βιταμίνες Β, ασβέστιο και αμινοξέα.

Σκεφθείτε λοιπόν πριν το πετάξετε την επόμενη φορά.

Αυγό

Κάποτε τα παιδιά έτρωγαν χτυπητό αυγό με ζάχαρη… κάποιοι αθλητές συνεχίζουν να καταπίνουν ωμά αυγά.

Σήμερα τα  ελαφρά μαγειρεμένα αυγά είναι η ενδεδειγμένη λύση… Προτιμάμε λοιπόν αυγά μαγειρεμένα ώστε να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο βακτηριδίων και σαλμονέλας.

Τα βραστά αυγά μελάτα ή ακόμα λιγότερο βρασμένα είναι ό,τι καλύτερο αλλά και τα τηγανητά αυγά μάτια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο μια χαρά είναι…

Το μήλο

Το μήλο είναι το  φρούτο που πρέπει να τρώμε καθημερινά και το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να το ξεφλουδίζουμε… απλά να το πλένουμε καλά.

Γαλλική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στη φλούδα του μήλου,  μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, στην αντιμετώπιση του άσθματος. Ακόμα συμβάλουν και στην εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Επίσης η φλούδα του μήλου περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης.

Ντομάτα

Η ντομάτα τρώγεται είτε ωμή στις σαλάτες, είτε μαγειρεμένη στις σάλτσες και τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Τελικά έχει αποδειχθεί ότι το λυκοπένιο, ένα στοιχείο υψηλής διατροφικής αξίας της ντομάτας, αφομοιώνεται πιο εύκολα όταν είναι μαγειρεμένο.

Ας θυμηθούμε ότι το λυκοπένιο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και συμβάλει στην καλή λειτουργία του προστάτη.

Σπανάκι

Το μαγειρεμένο σπανάκι είναι πιο θρεπτικό από το ωμό. Γιατί περιέχει 6 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ωμό. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μπρόκολο

Είναι προτιμότερο να τρώμε το μπρόκολο ωμό ή μαγειρεμένο στον ατμό ελαφρά.

Τα ένζυμα που βρίσκονται στο μπρόκολο και το κάνουν υπετροφή καταστρέφονται με το μαγείρεμα, άρα το αποφεύγουμε και το βράζουμε ελαφρά ή στον ατμό.

Σταφύλια

stafyli

Τα σταφύλια, το αγαπημένο φρούτο του τέλους του καλοκαιριού και του φθινοπώρου φημίζεται για την υψηλή διατροφική του αξία και τις πολυφαινόλες του. Ποιό είναι όμως το μυστικό;

Oι πολυφαινόλες του σταφυλιού περιέχονται στη φλούδα… και στα κουκούτσια. Με τη φλούδα τρώμε έτσι και αλλιώς τα σταφύλια αλλά οι περισσότεροι πετάμε τα κουκούτσια.

Μην το κάνετε εκτός και αν έχετε ευαίσθητο ή προβληματικό εντερικό σύστημα.

Λιναρόσπορος

Πρόκειται για έναν σπόρο με υψηλή διατροφική αξία, που καταναλώνεται όλο και περισσότερο τελευταία. Λίγοι όμως άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι σπόροι πρέπει να «σπάνε» πριν τους καταναλώσουμε ή πριν χρησιμοποιηθούν σε συνταγή.

Αν τους καταναλώσουμε στην αρχική τους μορφή το σίγουρο είναι ότι στο στομάχι δεν θα μπορέσει να διαλυθεί, οπότε απορρίπτονται από το έντερο χωρίς να έχει ο οργανισμός εκμεταλλευτεί τα θρεπτικά του στοιχεία.

Αν μάλιστα τυχαίνει να υποφέρετε από εκκολπωματίτιδα ή έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα στα έντερα τότε αποφύγετέ τα εντελώς θα σας δημιουργήσουν επιπλέον πρόβλημα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !