Τραβηχτές μανιάτικες πίτες

Tips

Οι τραβηχτές πίτες έχουν να μας διηγηθούν τη δική τους ιστορία μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Με τρία υλικά αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο δημιουργούσαν οι μανιάτες αριστουργήματα. Οι τραβηχτές πιτούλες επανέρχονται δυναμικά στη γαστρονομική σκηνή του σήμερα.

Εμείς τις συνιστούμε για τα επικά πρωινά των διακοπών πασπαλισμένες με τυράκια και αρωματικά ή μέλι θυμαρίσιο. Τις καλύτερες τις δοκιμάσαμε στη Μάνη της ομορφιάς, στο ονειρικό ξενοδοχείο Πέτρα και Φως, ατενίζοντας το γαλάζιο της απεραντοσύνης….

Τραβηχτές μανιάτικες πίτες

Από ξενοδοχείο Petra & Fos, Οίτυλο Μάνης

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

15 γρ. ξηρή μαγιά

100 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό

180-190 ml χλιαρό νερό

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Για το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, την πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και περιχύνουμε με το χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε δυνατά με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για 1 ώρα.

Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και την κόβουμε σε μπαλάκια που τα καλύπτουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Περνάμε τον πάγκο ή τη ξύλινη επιφάνεια ελαφρά με ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη.

Τραβάμε το ζυμάρι με τα χέρια μας και δίνουμε σχεδόν ορθογώνιο σχήμα.

Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή και μετά μέτρια φωτιά.

Μόλις κάψει βάζουμε 2-3 τραβηχτές, και τις τηγανίζουμε μέχρι πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Τις βγάζουμε από το τηγάνι προσεκτικά με σπάτουλα και τις αραδιάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τις άλλες πίτες.

Σερβίρουμε τις τραβηχτές σε πιατέλα πασπαλίζοντας με φέτα και αρωματικά ή μέλι ή φυστικοβούτυρο. Η επιλογή δική σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !