Τραβηχτές μανιάτικες πίτες

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Οι τραβηχτές πίτες έχουν να μας διηγηθούν τη δική τους ιστορία μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Με τρία υλικά αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο δημιουργούσαν οι μανιάτες αριστουργήματα. Οι τραβηχτές πιτούλες επανέρχονται δυναμικά στη γαστρονομική σκηνή του σήμερα.

Εμείς τις συνιστούμε για τα επικά πρωινά των διακοπών πασπαλισμένες με τυράκια και αρωματικά ή μέλι θυμαρίσιο. Τις καλύτερες τις δοκιμάσαμε στη Μάνη της ομορφιάς, στο ονειρικό ξενοδοχείο Πέτρα και Φως, ατενίζοντας το γαλάζιο της απεραντοσύνης….

Τραβηχτές μανιάτικες πίτες

Από ξενοδοχείο Petra & Fos, Οίτυλο Μάνης

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

15 γρ. ξηρή μαγιά

100 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό

180-190 ml χλιαρό νερό

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Για το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, την πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και περιχύνουμε με το χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε δυνατά με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για 1 ώρα.

Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και την κόβουμε σε μπαλάκια που τα καλύπτουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Περνάμε τον πάγκο ή τη ξύλινη επιφάνεια ελαφρά με ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη.

Τραβάμε το ζυμάρι με τα χέρια μας και δίνουμε σχεδόν ορθογώνιο σχήμα.

Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή και μετά μέτρια φωτιά.

Μόλις κάψει βάζουμε 2-3 τραβηχτές, και τις τηγανίζουμε μέχρι πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Τις βγάζουμε από το τηγάνι προσεκτικά με σπάτουλα και τις αραδιάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τις άλλες πίτες.

Σερβίρουμε τις τραβηχτές σε πιατέλα πασπαλίζοντας με φέτα και αρωματικά ή μέλι ή φυστικοβούτυρο. Η επιλογή δική σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !