Ωριµάζουµε, όταν είµαστε καπετάνιοι της ζωής µας

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Γεννιόμαστε µε προσωπικά χαρακτηριστικά και σιγά σιγά κατά τη διάρκεια των παιδικών µας χρόνων, µε την επίδραση του περιβάλλοντός µας διαµορφώνουµε συνήθειες, το χαρακτήρα µας και τη νοοτροπία µας, που καθορίζουν τις προτεραιότητες, τις επιλογές µας και εντέλει τις πράξεις µας, δηλαδή τη ζωή µας.

Δικαίως στη σηµερινή εποχή πολλοί άνθρωποι διαµαρτύρονται για τους γονείς τους.

Οι γονείς µας φταίνε για τον «κακό µας χαρακτήρα» και οι πολιτικοί µας για την «κακή µας νοοτροπία».

Βρήκαµε επιτέλους τους υπευθύνους για τα προβλήµατα που έχουµε και τη δυσαρέσκεια που τα συνοδεύουν.

Τι μας συμβουλεύει ο Αριστοτέλης;

Όταν έχουµε πια ενηλικιωθεί και περάσουµε και την πρώτη νεότητά µας που µας κυριεύουν τα συναισθήµατα, που είναι δύσκολο να τα χαλιναγωγήσουµε, τότε ήρθε η ώρα της αναδόμησης.

Εφόσον και µόνο εφόσον το θέλουµε, ήρθε η ώρα να σκεφτούµε, να επιλέξουµε και να διαµορφώσουµε το χαρακτήρα και τη νοοτροπία που εµείς επιθυµούµε.

Αυτό σηµαίνει, δηλαδή, ότι ωριµάσαµε. Όχι ότι µεγαλώσαµε. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε νέοι μόνον μια φορά, αλλά μπορούμε να είμαστε ανώριμοι για πάντα…

Με το µεγάλωµα δεν έρχεται απαραίτητα και η ωριμότητα. Μπορεί να µεγαλώνουµε αλλά να µην ωριµάσουµε ποτέ!

Το βασικό στοιχείο ωριμότητας είναι ότι αντιλαµβανόµαστε, πλέον, πως ο τρόπος που αντιµετωπίζαµε ως τώρα τη ζωή µας, µε οδηγό µας  δηλαδή, τα συναισθήµατα, συνήθως δεν µας οδήγησε σε καλά αποτελέσµατα.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση το µόνο που µένει είναι η συλλογή δικαιολογιών του είδους:

«Ο µπαµπάς µου φταίει που είµαι… Η µαµά µου φταίει που έκανα… Αργότερα ο σύντροφός µου φταίει που δεν… και αν… θα… Η κοινωνία φταίει που έχει τόσους πειρασµούς… Η κοινωνία φταίει που έχει τόσους περιορισµούς… Η δουλειά µου φταίει που δεν είναι ηµιουργική ή η δουλειά µου φταίει που δεν µου αποφέρει πολλά χρήµατα…».

Γενικά κάποιος άλλος φταίει, εκτός από εµάς, προκειµένου να απαλύνουµε τον πόνο της δυσαρέσκειάς µας ή ακόμα και της μη αποδοχής που βιώνουμε από τους άλλους.

Είναι πολύ εύκολο να µας παρασύρει η καθηµερινότητα, σε µονοπάτια που έχουµε κληρονοµήσει και είναι λανθασµένα.

Ας μην ξεχνάμε ότι μια από τις πιο σημαντικές φάσεις της ωριμότητας είναι η ανάπτυξη από τον εγωκεντρισμό, στην κατανόηση των σχέσεων με τους άλλους. Ένας άνθρωπος δεν είναι ώριμος μέχρι να έχει τόσο την ικανότητα όσο και την προθυμία να δει τον εαυτό του σε σχέση με τους άλλους, και να συμπεριφέρεται στους άλλους όπως θα ήθελε να συμπεριφέρονται σε αυτόν.

Άλλωστε το να αντέχεις την ήττα με αξιοπρέπεια, να υπομένεις την κριτική με ψυχραιμία, να δέχεσαι τιμές με μετριοφροσύνη- όλα αυτά είναι ενδείξεις ωριμότητας και μεγαλείου»

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ότι με την ανευθυνότητα και την ανωριµότητα τη δική µας ζωή, τη µία και µοναδική, χαραµίζουµε και όχι των άλλων…

Από την Φένια Τσανάκα, αρχιτέκτονα -συγγραφέα του βιβλίου «Ανακαινίζω τη ζωή μου, με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» Εκδόσεις Αρμός

Προηγούμενο άρθροΝαμελάκα σοκολάτας
Επόμενο άρθροΤραβηχτές μανιάτικες πίτες

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !