Tυρόψωμο της Εύβοιας 

Τα μυστικά των Chef

Ένα ψωμάκι νόστιμο πολύ

Στην Εύβοια εθιμικά φτιάχνουν σε κάθε περιοχή τυρόψωμα, που είναι ιδιαίτερα γευστικά.

Εμείς βρήκαμε την αυθεντική συνταγή από τον ξακουστό φούρνο στο Ν.Προκόπι, έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, του θαυματουργού.

Η φύση υπέροχη σε χρώματα φθινοπωρινά, έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε πικ νικ στο πανέμορφο πλατανόδασος  δίπλα στο ποτάμι.

Το υπέροχο πλατανόδασος δίπλα στο Ν.Προκόπι Εύβοιας

Εμπειρία γαστρονομική στη φύση.

Ζητήσαμε και την συνταγή για εσάς … έτσι για να απολαύσουμε το τυρόψωμο και στο σπίτι.

Τυρόψωμο της Εύβοιας

Υλικά

450 γρ. αλεύρι για ψωμί, κοσκινισμένο

Μισή κ.σ. μαγιά, σε σκόνη

1 1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

Μισό κ.γ. αλάτι

2 κ.σ ελαιόλαδο

250 γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με πιρούνι

2 κουταλιές παρμεζάνα η κεφαλοτύρι τριμμένο

1 αυγό

Τρόπος παρασκευής

Σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.

Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσει και αμέσως μετά κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνοντας μία λακκούβα στο κέντρο.

Εκεί ρίχνουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το υπόλοιπο νερό και το μείγμα με τη μάγια.

Αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή και εύπλαστη, που ξεκολλά από τα χέρια μας.  Αν τύχει και η ζύμη δεν ξεκολλά προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για 2 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξαναζυμώνουμε και ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι.

Πλάθουμε σε μικρά ή μεγαλύτερα καρβελάκια.

Τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε τη φέτα και ξανακλείνουμε τα καρβελάκια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί ελαφρά λαδωμένο και τα πιέζουμε λίγο με το χέρι μας.

Αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν 1 ώρα ακόμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Αφήνουμε να κρυώσουν και έτοιμα τα τυροψωμάκια να τα απολαύσουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !