Iσλί, τα κεντημένα γεμιστά μελομακάρονα

Τα μυστικά των Chef

Η αυθεντική συνταγή 

Τα ισλί είναι γεμιστά μελομακάρονα, με όλου του κόσμου τα καλά.. Γουρλίδικα σε σχήματα κυρίως τριγωνικά και κεντημένη επιφάνεια με δημιουργίες της νοικοκυράς καμωμένες με τσιμπιδάκι, τρίφτη, πιρούνι η βελόνι. Κεντίδια όσα και οι καημοί της, που η παράδοση θέλει να ξορκίζονται ….αφού η καρδιά της κοπέλας που τα φτιάχνει είναι πλούσια σε συναισθήματα και καλοσύνη. ΄Ετσι και τα ισλί είναι ολόγεμα καρύδια, κανέλα, σταφίδες ή αμύγδαλα όσες και οι χάρες της νοικοκυράς….

Σκέψεις συνειρμικές ….. που «ξορκίζουν» τις δυσκολίες και φέρνουν ευτυχία… Στην Καππαδοκία συνήθιζαν να βάζουν ολόγυρα πέταλα τριαντάφυλλου…

Στην Ν.Καρβάλη Καβάλας, δοκίμασα τα καλύτερα «δια χειρός» της φίλης Έλσας, που είναι περίφημη μαγείρισσα που διατηρεί τις παραδόσεις και ξέρει να σέβεται τις ρίζες της …

Isli

Πάντως εκτός από τις μαγειρικές τους στο Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών εντυπωσιάστηκα, από την πλούσια συλλογή του Μουσείου τους. Ένα ζωντανό μουσείο που στην καρδιά του κρύβει την Καππαδοκία του χθες και δραστήριους ανθρώπους, που έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να διαφυλάξουν οτιδήποτε από τον ελληνισμό της Καππαδοκίας. Συγχαρητήρια στον Καπλάνη Ιωσηφίδη, Πρόεδρο του Κέντρου αλλά και στη σύζυγό του Βάσω, που είναι η ψυχή του μουσείου.

Αυθεντικά ισλί

Από την Έλσα Ιωσηφίδου, Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, Ν.Καρβάλη

Υλικά

2 ποτήρια ελαιόλαδο

Μισό ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο πάρει

Για τη γέμιση

1 ποτήρι νερού καρύδια ψιλοκομμένα

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρύφαλο

 Για το σιρόπι

1 ½ ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ½ ποτήρι μέλι

Τρόπος παρασκευής

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με το ελαιόλαδο δυνατά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και στο κονιάκ διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε στο μίγμα της ζάχαρης, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μίγμα της σόδας και του κονιάκ.

Χτυπάμε για 1 δευτερόλεπτο στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα.

Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη.

Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να «ξεκουραστεί» για 45 λεπτά.

Από τη ζύμη κόβουμε κάθε φορά ζυμαράκια όσο ένα καρύδι και το πατάμε στη μέση μέχρι να ανοίξει λίγο.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε την καρδιά του ισλί με καρύδι.

Με την παλάμη μας δίνουμε σχήμα τριγωνικό ή μακρόστενο.

Αρχίζουμε να δημιουργούμε με το πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο σχήματα στην επιφάνεια.

Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και αραδιάζουμε τα ισχλί, με την κεντημένη επιφάνεια προς τα πάνω.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20-25 λεπτά.

Αφήνουμε τα ισλί να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι, που πρέπει να είναι ζεστό.

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μέχρι το σιρόπι να «δέσει»

Με τρυπητή κουτάλα «περνάμε» τα ισλί από το σιρόπι για να παραμείνουν τραγανά.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα ισλί με καρύδια αλλά οι περισσότεροι τα προτιμούν χωρίς.

Προηγούμενο άρθροTυρόψωμο της Εύβοιας 
Επόμενο άρθροΚουραμπιέδες Μεσσηνίας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !