Η Νηστεία … είναι ευκαιρία αποτοξίνωσης

Tips

Η νηστεία αποτελεί για μας προσωπική υπόθεση. Το τυπικό της Χριστιανικής θρησκείας ορίζει συγκεκριμένες περιόδους νηστειών αυτή της Σαρακοστής από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Ανάσταση, από 1η μέχρι και 14 Αυγούστου και από 15 Νοεμβρίου μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Η σύγχρονη διαιτολογία συστήνει για λόγους ευεξίας περιόδους νηστείας, όμως το πότε θα επιλέξετε να τις εφαρμόσετε είναι δική σας επιλογή. Αν μάλιστα τη συνδυάσετε και με άσκηση τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά…

Το ρήμα νηστεύω προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη- και το αρχαιοελληνικό ρήμα εσθίω (τρώω) που σημαίνει απέχω από την τροφή, δηλαδή δεν τρώω.

Καθόλου τυχαίο που  η φιγούρα της κυρά-Σαρακοστής που έχουμε στο μυαλό μας από τα σχολικά μας χρόνια, απεικονίζεται ως μια γυναίκα με 7 πόδια, όσες και οι εβδομάδες της νηστείας , που  δεν έχει στόμα, θέλοντας έτσι να τονίσει την σημασία της νηστείας.

Άλλοι απέχουν μόνο από το κρέας, με ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών (γαλακτο – αυγο – χορτοφάγοι). Άλλοι απέχουν από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (αυστηρά χορτοφάγοι) και άλλοι πάλι νηστεύουν μόνο κατά το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας ή και καθόλου.

Η νηστεία ή αλλιώς αυστηρή χορτοφαγία έχει πολλαπλά οφέλη. Συμβάλλει στη μείωση της κακής  χοληστερόλης (LDL), στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μείωση  του κινδύνου της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, πρόληψη του καρκίνου, πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην καλή υγεία της καρδιάς.

Διατροφικά, η νηστεία είναι μία πολύ καλή μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Αποτελεί ένα διατροφικό μοντέλο με πολλές ομοιότητες στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. .

Η αποχή από το κρέας μας «αναγκάζει» να στραφούμε σε πιο υγιεινές συνήθειες, περισσότερα λαδερά φαγητά, όσπρια, ψάρια, θαλασσινά.

Τέλος, είναι σύμμαχος στην απώλεια κάποιων περιττών κιλών και στην βελτίωση του λιπιδαιμικού μας προφίλ, καθώς τα νηστίσιμα-χορτοφαγικά φαγητά έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Οι πειρασμοί  είναι πολλοί και είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού ή ψωμιού ή νηστίσιμων τροφών όπως οι ελιές, το ταχίνι, ο ταραμάς, οι ξηροί  καρποί κ.α.

Με ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, ισχυρή θέληση και καλή ψυχολογία, μπορούμε να  έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα φτάνοντας στο στόχο που εμείς επιθυμούμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !