Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Όλο και περισσότερο ακούμε τελευταία για το panko και τη χρήση του στην κουζίνα μας ειδικά στα τηγανητά.
Τι είναι όμως το panko, που χαρίζει τόση νοστιμιά στα πιάτα μας;
Είναι το βασικό συστατικό που χαρίζει τραγανή επικάλυψη σε πολλά αγαπημένα πιάτα, αφού πρόκειται για υλικό παναρίσματος σε μορφή νιφάδων.
Το panko είναι ιαπωνική φρυγανιά που ξεχωρίζει από τη συνηθισμένη σε εμάς τριμμένη φρυγανιά, επειδή φτιάχνεται από ψωμί χωρίς κόρα, έχει ελαφριά, τραγανή και αέρινη υφή σε σχήμα νιφάδας, και απορροφά λιγότερο λάδι όταν τηγανίζεται.
Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για πανάρισμα, προσφέροντας πιο τραγανό αποτέλεσμα με λιγότερα λιπαρά.
Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα, αν και πλέον έχει γίνει δημοφιλές και ευρέως διαθέσιμο και στη δυτική μαγειρική.
Ενώ η τριμμένη φρυγανιά μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορα είδη ψωμιού, το panko παρασκευάζεται αποκλειστικά από λευκό ψωμί.
Υπάρχουν δύο ποικιλίες panko
Το λευκό panko, που φτιάχνεται από λευκό ψωμί, χωρίς καθόλου κόρα και το tan panko, που φτιάχνεται από ολόκληρο το καρβέλι.
Το ψωμί επεξεργάζεται σε μεγάλες νιφάδες, αντί για ψίχουλα, και στη συνέχεια ξηραίνεται.
Το τελικό προϊόν έχει μια ελαφριά, ντελικάτη, αέρινη και λεπτή υφή που το βοηθά να γίνει τραγανό καθώς μαγειρεύεται.
Έτσι είναι ιδανικό για κάθε τηγανητό φαγητό, γιατί απορροφά λιγότερο λάδι από τη φρυγανιά παραμένοντας σούπερ τραγανό.
Πως μπορούμε να το χρησιμοποιώ στις γευστικές μας δημιουργίες;
- Δημιουργεί απίθανο πανάρισμα στα τηγανητά.
- Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν τραγανή επικάλυψη για να χαρίσουμε υφή σε μαγειρευτά φαγητά κατσαρόλας.
- Δημιουργούμε απίθανα topping μαζί με παρμεζάνα και μπαχαρικά.
- Σαν topping σε mac n cheese αλλά και σε ψητά λαχανικά
- Σαν συνδετικό υλικό κάθε κιμά και γέμισης.
- Σαν πηκτική ουσία σε σούπες και σάλτσες.
Εκτός όμως από αυτές τις χρήσεις κάποιοι chef χρησιμοποιούν το panko στις vegan δημιουργίες τους σαν συνδετικό υλικό στη θέση των αυγών, πράγμα που λειτουργεί άψογα και για όσους έχουν αλλεργία στο αυγό.
Τέλος είναι ένα από τα πιο δεδομένα υλικά στην ιαπωνική κουζίνα και θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε πολλές γευστικές δημιουργίες.
Την επόμενη φορά δοκιμάστε να φτιάξετε τυρί σαγανάκι με panko θα έχει άλλη εμφάνιση και νοστιμιά.