Πράσινη σαλάτα με βινεγκρετ ρακόμελο, κατσικίσιο τυρί, ξηρά σύκα, παστέλι και αχλάδι

Tips

Μια σαλάτα ονειρική με μια πρωτότυπη βινεγκρετ ρακόμελο, κατσικίσιο τυρί Καλύμνου, παστέλι και γλυκά ξηρά σύκα.

Τη δοκιμάσαμε ατενίζοντας την ακριτική Τέλενδο. Η νοστιμιά και τα αρώματα δεν περιγράφονται. Η βινεγκετ ρακόμελο ήταν απλά υπέροχη.

Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά /Xρόνος αναμονής 2 ώρες/ Πολύ εύκολη

Πράσινη σαλάτα με βινεγκρετ ρακόμελο, κατσικίσιο τυρί, ξηρά σύκα, παστέλι και αχλάδι

Από την χαρισματική Νίκα Κωστοπούλου cheffe, Analeia luxury hotel, Αρμεός Kαλύμνου

Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. ρόκα, βαλεριάνα, σπάνακι baby ή άλλα πράσινα σαλατικά επιλογής σας

150 γρ ξηρά σύκα

1 μέτριο παστέλι, θρυμματισμένο

1 αχλάδι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους

150 γρ. κατσικίσιο τυρί Καλύμνου

2 ποτήρια γλυκό κρασί ανάμα

Για το ρακόμελο
200 ml  ρακί ή τσίπουρο

2 καρφάκια γαρίφαλα

2 ξύλα κανέλλας Κεϋλάνης

50 ml θυμαρίσιο μέλι

Για τη βινεγκρέτ ρακόμελο
100 ml ρακόμελο

70 ml βαλσαμικό ξύδι

100 γρ μέλι θυμαρίσιο

50 γρ μουστάρδα

300 γρ ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τα ξηρά σύκα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μπολ. Τα μουλιάζουμε τα σύκα σε γλυκό κρασί ανάμα και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για 1-2 ώρες.

Ετοιμάζουμε το ρακόμελο.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ρακί και ρίχνουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα και το μέλι.

Ανακατεύουμε  και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 10 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ρακόμελο.
Βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και τα χτυπάμε δυνατά στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το τυρί και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την ποικιλία λαχανικών, ρίχνουμε την βινεγκρέτ ρακόμελο και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε τη σαλάτα στο πιάτο και από πάνω ρίχνουμε τα σύκα, το αχλάδι, το παστέλι και τέλος το τυρί.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !