Αρνάκι στη γάστρα

Tips

Μια γευστική δημιουργία γιορτινή για πολλές περιοχές της ορεινής Ελλάδας, που ο παραδοσιακός οβελίας δεν αποτελεί συνήθειά τους. Το αρνάκι στη γάστρα γίνεται πολύ εύκολα και έτσι όλοι μαζί θα απολαύσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς να μας απασχολεί το απαιτητικό ψήσιμο του οβελία.

Το αρνάκι στη γάστρα δίπλα σε μια πλούσια πράσινη σαλάτα, μια πίτα και κρασί είναι ότι καλύτερο για το γιορτινό σας τραπέζι

Χρόνος προετοιμασίας 12 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 10 λεπτά / Εύκολο

Αρνάκι στη γάστρα

Από τον Αντώνη Χατζηεφραιμίδη, του φημισμένου εστιατόριου «Καπνισμένο Τσουκάλι», Κόνιτσα

Υλικά για 4 άτομα

2 κιλά αρνάκι γάλακτος χεράκι και μπούτι, κομμένο σε κομμάτια

3 κλωνάρια δεντρολίβανο

Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα

2 κ.σ. σκόρδο, λιωμένο

200 ml ελαιόλαδο και βούτυρο εκλεκτό

1 νεροπότηρο λευκό κρασί

5-6 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στη βάση της γάστρας.

Από πάνω βάζουμε το αρνάκι.  Το «περνάμε» με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και τέλος ξύσμα λεμονιού.

Κάτω από το κρέας και ενδιάμεσα «κρύβουμε» τα κλωνάρια δεντρολίβανο και περιλούζουμε το αρνάκι με το κρασί και το αφήνουμε για 5 λεπτά.

Αμέσως μετά περνάμε το κρέας με ελαιόλαδο και βούτυρο και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το μισό περίπου του κρέατος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ¾ ώρας με σκεπασμένη τη γάστρα.

Ανοίγουμε τη γάστρα προσεκτικά και γυρίζουμε το κρέας και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, με ανοιχτή τη γάστρα για να πάρει χρώμα.

Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να «σταθεί» για 10 λεπτά και σερβίρουμε. ΠΑΣΧΑ

Η Κόνιτσα των γεύσεων και της ομορφιάς

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !