Αρνάκι στη γάστρα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια γευστική δημιουργία γιορτινή για πολλές περιοχές της ορεινής Ελλάδας, που ο παραδοσιακός οβελίας δεν αποτελεί συνήθειά τους. Το αρνάκι στη γάστρα γίνεται πολύ εύκολα και έτσι όλοι μαζί θα απολαύσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς να μας απασχολεί το απαιτητικό ψήσιμο του οβελία.

Το αρνάκι στη γάστρα δίπλα σε μια πλούσια πράσινη σαλάτα, μια πίτα και κρασί είναι ότι καλύτερο για το γιορτινό σας τραπέζι

Χρόνος προετοιμασίας 12 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 10 λεπτά / Εύκολο

Αρνάκι στη γάστρα

Από τον Αντώνη Χατζηεφραιμίδη, του φημισμένου εστιατόριου «Καπνισμένο Τσουκάλι», Κόνιτσα

Υλικά για 4 άτομα

2 κιλά αρνάκι γάλακτος χεράκι και μπούτι, κομμένο σε κομμάτια

3 κλωνάρια δεντρολίβανο

Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα

2 κ.σ. σκόρδο, λιωμένο

200 ml ελαιόλαδο και βούτυρο εκλεκτό

1 νεροπότηρο λευκό κρασί

5-6 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στη βάση της γάστρας.

Από πάνω βάζουμε το αρνάκι.  Το «περνάμε» με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και τέλος ξύσμα λεμονιού.

Κάτω από το κρέας και ενδιάμεσα «κρύβουμε» τα κλωνάρια δεντρολίβανο και περιλούζουμε το αρνάκι με το κρασί και το αφήνουμε για 5 λεπτά.

Αμέσως μετά περνάμε το κρέας με ελαιόλαδο και βούτυρο και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το μισό περίπου του κρέατος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ¾ ώρας με σκεπασμένη τη γάστρα.

Ανοίγουμε τη γάστρα προσεκτικά και γυρίζουμε το κρέας και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, με ανοιχτή τη γάστρα για να πάρει χρώμα.

Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να «σταθεί» για 10 λεπτά και σερβίρουμε. ΠΑΣΧΑ

Η Κόνιτσα των γεύσεων και της ομορφιάς

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !