Μπιφτεκια πρασάτα με τυρί

Tips

Ένα comfort food που αρέσει σε όλους γιατί είναι χορταστικό και μπορείς να διανθίσεις τη γεύση με ό,τι τραβά η όρεξή σου. Μια πολύ ωραία εκδοχή ήταν αυτή που δοκιμάσαμε στα Τρίκαλα με πράσο και τοπικό τυρί κεφαλογραβιέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα τυριά, που σας αρέσουν.

Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μοσχαρίσιο κιμά με κοτόπουλο ή χοιρινό και μοσχάρι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Προαιρετικά Χρόνος ψύξης 3 ώρες / Εύκολη

Μπιφτέκια πρασάτα με τυρί

Από την ταβέρνα Ίανθος, Μανάβικα, Τρίκαλα

Υλικά για 4 άτομα

900 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 πράσο το λευκό μέρος, πολύ ψιλοκομμένο

Μισό μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

180 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα, σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2-3 παξιμάδια επτάζυμα ή φρυγανιές

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. θυμάρι

50 ml γάλα φρέσκο

Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

1 αυγό

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 σφηνάκι τσίπουρο με γλυκάνισο ή ούζο

Τρόπος παρασκευής

Σε τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Στο μπλέντερ βάζουμε το σοταρισμένο πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το παξιμάδι, το ελαιόλαδο, το γάλα και χτυπάμε ελαφρά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, τη ρίγανη και το ξύσμα λεμονιού.

Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα του μπλέντερ, τον μαϊντανό ή το δυόσμο, τα πιπέρια και ελάχιστο αλάτι.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.

Το βγάζουμε και το ζυμώνουμε για 2 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τα τυριά.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε.

Ραντίζουμε τα μπιφτέκια με τσίπουρο ή ούζο και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ή ακόμα και στο γκριλ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 – 40 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή λαχανικά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !