Σίσσυ Νίκα
Το καλοκαίρι πλησιάζει, και ήδη αρκετοί από εμάς έχουμε νιώσει έντονα την επιθυμία για μερικές δροσερές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα. Η αυξημένη θερμοκρασία και η ανάγκη για χαλάρωση και ξεκούραση αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που μας δημιουργούν τη συγκεκριμένη επιθυμία.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί, που ενώ από τη μια θέλουν να κάνουν μια εξόρμηση σε κάποια παραλία, αδυνατούν, όχι λόγω χρόνου αλλά λόγω… βάρους.
Απευθυνθήκαμε στον κ. Παναγιώτη Κεμάλη, έγκριτο Διαιτολόγο Διατροφολόγο, ιδρυτή και διευθυντή της ομάδας διαιτολόγων «Τροφή για … θρέψη» και επιστημονικό συνεργάτη της ομάδας επιστημόνων «diatrofi.gr», για να απαντήσει στις όποιες απορίες μας.
Πολλοί άνθρωποι ενώ θέλουν αποφεύγουν να πάνε στη θάλασσα γιατί νιώθουν ότι κρίνονται λόγω του βάρους τους, τι θα μπορούσατε να τους συμβουλεύσετε;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πουν όχι σε μια απόδραση σε κάποια παραλία, που θα τους δώσει χαρά και θα τους ξεκουράσει. Έχω όμως να σας δώσω μια συμβουλή. Μην επηρεάζεστε από τους άλλους και κάποια κριτική τους. Αγνοήστε τους και περάστε όμορφα
Άλλωστε αρκετοί από εμάς το χειμώνα ξέφυγαν λίγο και είδαν τη ζυγαριά τους να ανεβαίνει. Όμως δεν ανησύχησαν τόσο γιατί τα χειμωνιάτικα ρούχα καλύπτουν την όποια αύξηση του βάρους. Ενώ το καλοκαίρι τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα. Δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις χαρές της ζωής.
Όμως να θυμάστε πάντα ότι το καλοκαίρι πρέπει να προσέξουμε γιατί κρύβει πολλές διατροφικές παγίδες που μπορεί να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το βάρος μας.
Ποιες είναι αυτές οι διατροφικές παγίδες που αναφέρατε;
Είναι πολλές όπως σας είπα και θα τις αναλύσω.
- Ανοργάνωτα γεύματα
Το καλοκαίρι μένουμε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, δεν υπάρχει συνέπεια ούτε στην ποιότητα, ούτε στην ποσότητα, αλλά ούτε και στην χρονική απόσταση που μεσολαβεί από το ένα γεύμα στο επόμενο. Η έντονη στέρηση τόσο των θρεπτικών συστατικών όσο και του ίδιου του γεύματος δημιουργεί έντονη επιθυμία για υπερκατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας προσλαμβάνοντας πλούσια γεύματα, με αποτέλεσμα να χάνεται το μέτρο.
- Γεύματα εκτός σπιτιού
Οι καλοκαιρινές ταβέρνες αποτελούν μια συχνή επιλογή των ανθρώπων που βρίσκονται σε διακοπές. Καλαμαράκια τηγανιτά, πατάτες, τζατζίκι, χοιρινό και γενικά «πλούσια» γεύματα, που αυξάνουν κατά πολύ τις θερμίδες σε σχέση με αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Έτσι η περίσσεια αυτών, αποθηκεύετε με την μορφή λίπους στο σώμα μας.
- Υγρές θερμίδες
Η κατανάλωση αλμυρών και τηγανιτών γευμάτων στις ταβέρνες δεν θα μπορούσε, για τους περισσότερους από εμάς, να μη συνοδεύεται και από κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως ούζο, μπύρα και αναψυκτικών. Το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί που η κατανάλωση μετατρέπετε σε υπερκατανάλωση. Οι λεγόμενες υγρές θερμίδες που… «δεν παχαίνουν… αλλά… δροσίζουν» είναι ίσως τη βασικότερη αιτία για την αύξηση του σωματικού μας βάρους την περίοδο αυτή.
Ακόμα και αν οι καλοκαιρινές ταβέρνες δεν είναι μέσα στις επιλογές ορισμένων ανθρώπων, το ποτό βρίσκεται παντού. Κοκτέιλ, ουίσκι, βότκα, μπύρες, σε κλαμπ ή καλοκαιρινά μπαράκια προτιμώνται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, τόσο από Έλληνες, όσο και από τουρίστες.
- Παγωτά
Το παγωτό είναι ίσως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου, λίγο πριν την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα παγωτά του εμπορίου όπως σορμπέ, γρανίτα, παγωτά μηχανής, ή το κλασικά παγωτά που βρίσκουμε σε διάφορα ψυγεία είναι συνήθως φτωχά σε θρέψη και πλούσια σε θερμίδες.
Αντίθετα τα σπιτικά παγωτά αποτελούν μια τροφή με περισσότερη θρέψη και σε ορισμένες περιπτώσεις φτωχότερα σε θερμίδες, αναλόγως βέβαια και με τα υλικά που προστίθενται. Η κατανάλωση με μέτρο αποτελεί το κλειδί για την διαχείριση του σωματικού μας βάρους τόσο στα παγωτά του εμπορίου, όσο και στα σπιτικά παγωτά. Η έλλειψη μέτρου όπως πολλές φορές συμβαίνει, οδηγεί φυσικά στα αντίθετα αποτελέσματα…
Πάντως το καλοκαίρι έχουμε μείωση της όρεξης, γιατί είναι περισσότερες οι δραστηριότητες, άρα τι φταίει ίσως κάποιες κρυφές θερμίδες;
Συμφωνώ, το καλοκαίρι παρατηρείται γενικά μια ήπια φυσιολογική μείωση της όρεξης για φαγητό. Στον αντίποδα όμως οι ακραίες στερήσεις και οι «κρυφές» θερμίδες, όχι μόνο δεν βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους, αλλά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν θετικό ισοζύγιο ενέργειας. Χωρίς λοιπόν να το καταλάβουμε αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος.
Άρα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;
H λύση κρύβεται σε μερικές, μικρές, πρακτικές αλλαγές όπως :
- Συχνά θρεπτικά γεύματα
- Οριοθέτηση στην ποσότητας της τροφής
- Επαρκή ενυδάτωση
- Διαχείριση του ποτού
Θέλουμε με λίγα λόγια, όχι να μπούμε σε διαδικασία στέρησης, αλλά σε διαδικασία διαχείρισης με σίγουρα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ.