Χοιρινό πρασοσέλινο γιορτινό

Tips

Τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές, κυρίως της βόρειας Ελλάδας, συνηθίζουν να έχουν στο τραπέζι τους, χοιρινό πρασοσέλινο.  Ένα νόστιμο πιάτο της παραδοσιακής μας κουζίνας. Ας μην ξεχνάμε τα Χριστούγεννα σε όλη την Ελλάδα επικρατούσαν τα «χοιροσφάγια» και το χοιρινό πρωταγωνιστούσε από τότε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το χοιρινό πρασοσέλινο ταιριάζει αρμονικά με ένα δροσερό Chardonnay.

Ο ιστορικός πλάτανος του Παυσανία, στο Αίγιο

Η Έφη ξακουστή μαγείρισσα μας ετοίμασε το πιάτο και το φωτογραφίσαμε στα ριζά του πλάτανου του Παυσανία, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης, στο πανέμορφο Αίγιο

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Εύκολο

Χοιρινό πρασοσέλινο γιορτινό

Από την Έφη Αποστολοπούλου, εστιατόριο «Στην Κουζίνα» Αίγιο

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια

250 γρ. σέλινο, φύλλα και τρυφερούς μίσχους, χοντροκομμένα

120 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, σε κομμάτια 2 εκ.

350 γρ. πράσα, το λευκό και το πράσινο μέρος, χοντροκομμένα σε ροδέλες

150 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και τριμμένη

150 ml ελαιόλαδο

50-60 ml χυμό από φρέσκα λεμόνια

2 αυγά

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό 5 λεπτά, γυρίζοντάς το με τη λαβίδα μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Βγάζουμε το χοιρινό σε πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο.

Στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο του χοιρινού που σοτάραμε προσθέτουμε το σέλινο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη σελινόριζα, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Ρίχνουμε το χοιρινό, λίγο πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τα 2/3 του χοιρινού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.

Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρίσουν.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε αργά το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε λίγο λίγο 2 κουταλιές ζωμό από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει θερμοκρασία του αυγολέμονο.

Περιχύνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει παντού.

Αφήνουμε για 10 λεπτά το φαγητό να «σταθεί» και να ενσωματωθεί το αυγολέμονο και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !