Οικονομικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Tips

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μια ευκαιρία για συγκέντρωση της οικογένειας και των φίλων, για ξέγνοιαστες στιγμές με γέλιο και ζεστασιά. Για αυτό και δεν πρέπει καμιά δυσάρεστη σκέψη να χαλάει τη διάθεσή μας. Αν η οργάνωση  του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μας προβληματίζει ως προς τις δαπάνες, πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν χρειάζεται απαραίτητα να καταξοδευτούμε για να το στήσουμε όπως πρέπει.

Υπάρχουν τρόποι για να τα καταφέρουμε οικονομικά και καθώς αρμόζει στις γιορτινές αυτές ημέρες.

Μενού

  1. Αποφασίζουμε αρκετές ημέρες πριν ποιο θα είναι το μενού και ξεκινάμε από νωρίς τις αγορές ώστε να εκμεταλλευτούμε τις εκάστοτε προσφορές.
  2. Κάνουμε μια έρευνα για εντυπωσιακές και νόστιμες συνταγές με απλά και φθηνά υλικά.
  3. Ετοιμάζουμε ένα δείπνο με πολλά πιάτα (σούπα, σαλάτα, κύριο, επιδόρπιο). Με αυτόν το τρόπο οι ποσότητες δεν θα χρειαστεί να είναι μεγάλες.
  4. Ετοιμάζουμε το επιδόρπιο στο σπίτι και αποφεύγουμε να αγοράσουμε γλυκά από το ζαχαροπλαστείο.

Μαγείρεμα

  1. Για να μην ξοδέψουμε πολύ ρεύμα στο μαγείρεμα προσπαθούμε να οργανώσουμε τις προετοιμασίες με τρόπο ώστε να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο μία φορά για όλες τις παρασκευές αξιοποιώντας τη λειτουργία αέρα.
  2. Μπορούμε να σβήσουμε τον φούρνο ακόμα και μισή ώρα νωρίτερα και να αφήσουμε το φαγητό να ψηθεί με την υπάρχουσα θερμότητα.
  3. Αξιοποιούμε τη χύτρα ατμού για να ετοιμάσουμε τα μαγειρευτά ή βραστά φαγητά σε πολύ σύντομο χρόνο ώστε να μην καταναλώσουμε πολύ ρεύμα.

Στολισμός

  1. Ένα λευκό τραπεζομάντηλο, δύο κόκκινα κεριά και χριστουγεννιάτικες χαρτοπετσέτες ή πετσέτες αρκούν για να μετατρέψουν ένα απλό τραπέζι σε εορταστικό.
  2. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κέντρο του τραπεζιού μια σύνθεση από ρόδια, καρύδια και χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Ποτά

  1. Αν ξεκινήσουμε από νωρίς την έρευνα αγοράς, σίγουρα θα βρούμε πολλές προσφορές σε κρασιά, ποτά και αναψυκτικά.
  2. Αν οι καλεσμένοι μας ρωτήσουν τί μπορούν να φέρουν, ας νιώσουμε άνετα να τους προτείνουμε να παρέχουν τα ποτά και να ζητήσουμε μάλιστα από τον καθένα συγκεκριμένα είδη, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες μας.

Μετά από το τραπέζι

  1. Συγκεντρώνουμε όλα τα άπλυτα σκεύη και πιατικά και τα τοποθετούμε στο πλυντήριο πιάτων. Έτσι θα κάνουμε οικονομία ρεύματος αφού δεν θα χρειαστεί να ανάψουμε θερμοσίφωνα, καθώς και σημαντική οικονομία νερού.
  2. Ξεχωρίζουμε τα leftovers και τα συντηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα αξιοποιήσουμε εξοικονομώντας τρόφιμα, ενέργεια και χρόνο.

Προτεινόμενο μενού 4 πιάτων

  1.  Σούπα. Το ξεκίνημα με μια ζεστή και ελαφριά σούπα είναι ιδανικό. Κόβει την πείνα, ζεσταίνει και τονώνει. Προτείνουμε κοτόσουπα με μπούκοβο, κρεατόσουπα με σχοινόπρασο, κρεμμυδόσουπα ή μανιταρόσουπα.
  2. Σαλάτα. Μια ζεστή και μια κρύα σαλάτα είναι υπεραρκετές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Για κρύα σαλάτα προτείνουμε μια πολύχρωμη ποικιλία λαχανικών και για ζεστή, μια ποικιλία βραστών λαχανικών, όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, χόρτα και βραστές πατάτες ή ψητά λαχανικά.
  3. Κύριο πιάτο. Ένα ή δύο είδη κρέατος. Ένα πουλερικό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα και ένα κόκκινο κρέας ολόκληρο κομμάτι ή κάποια γεμιστή παρασκευή σε ρολό, συνοδευμένο από πατάτες φούρνου ή/και ρύζι.
  4. Επιδόρπιο. Μετά από ένα πλούσιο γεύμα συνήθως ζητάμε ένα ανάλαφρο γλυκό. Προτείνουμε, banofee, μους φρούτων, εκμέκ και παγωτό κάθε είδους.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !