Τροφές που μας ζεσταίνουν

Tips

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Τώρα έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη από τροφές που ζεσταίνουν και παράλληλα μας ενδυναμώνουν. Κάποιες τροφές βοηθούν στην αύξηση της θερμοκρασία του σώματος.

Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;

Πιπέρια διάφορα

Στα διάφορα είδη πιπεριών και στην κόκκινη πιπεριά περιέχεται η καψαϊκίνη, που δίνει πικάντικη γεύση. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για τη διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος, που χαρίζει θερμότητα στο σώμα μας. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στη μείωση της πείνας. Έχει ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης του πόνου. Βοηθά επίσης στο κρυολόγημα αφού είναι ισχυρό αποσυμφορητικό. Είναι αδιάλυτη στο νερό για αυτό και αν καούμε από την πιπεριά, δεν βοηθά να πιούμε νερό. Αντίθετα το κρύο νερό χειροτερεύει την κατάσταση αφού εγκλωβίζει την καψαϊκίνη.

Τσίλι

Το τσίλι επίσης περιέχει καψαϊκίνη, που ενεργοποιεί το μηχανισμό της θερμότητας του σώματος

Δημιουργείται διαστολή αγγείων, εφίδρωση και αυξάνει ο καρδιακός ρυθμός.

Kανέλα

Η κανέλα ενδείκνυται για την καταπολέμηση της αίσθησης του κρύου, αφού διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στα άκρα. Ας μην ξεχνάμε όταν τα χέρια και τα πόδια είναι κρύα, τότε ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ενέργεια για να τα ζεστάνει.

Ένα αφέψημα με κανέλα είναι ότι καλύτερο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Μουστάρδα από σινάπι

Το έλαιο του σιναπόσπορου ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και διαχέει θερμότητα σε όλο το σώμα. Έτσι η μουστάρδα είναι χρήσιμη όταν έχουμε κρυολόγημα.

Ακόμα και η εισπνοή του ελαίου σιναπόσπορου δημιουργεί θερμότητα σε όλο το σώμα.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επειδή είναι μια θειούχα τροφή θερμαίνει το σώμα.

Το σκόρδο νοστιμίζει τις γευστικές μας δημιουργίες και μας ζεσταίνει ευχάριστα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια δρουν απευθείας στον μηχανισμό παραγωγής θερμότητας και ρύθμισης του οργανισμού. Πρόκειται για τροφή ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Είναι από τις τροφές που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Σούπα

Οι σούπες ειδικά αυτές των λαχανικών, αλλά και του κρέατος, χωρίς επιπλέον λιπαρά και κρέμες γάλακτος, είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Σίγουρα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Ο χειμώνας αποτελεί δοκιμασία για τον οργανισμό αφού έχει να αντιμετωπίσει το κρύο και τις εποχιακές ιώσεις.

Τζίνσενγκ

Χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική σαν μια τροφή που ζεσταίνει τον οργανισμό μας.

Ζεσταίνει τα όργανα που επηρεάζονται από το κρύο και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος γενικότερα.

Αφεψήματα βοτάνων

Τα ζεστά αφεψήματα που προέρχονται από βότανα όπως το τσάι του βουνού, η μέντα, το φασκόμηλο, η ρίγανη είναι ευεργετικά για τον οργανισμό αφού χαρίζουν θερμότητα στο σώμα, τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !