Η δημιουργία ενός γιορτινού τραπεζιού με χορτοφαγικές επιλογές αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με νόστιμα, υγιεινά και πρωτότυπα πιάτα. Η χορτοφαγική διατροφή προσφέρει ένα πλούσιο φάσμα γεύσεων και υλικών, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε εκπληκτικές γιορτινές δημιουργίες.
Κυρίως Πιάτα
Χορτοφαγικό Ρολό
Υλικά
2 φλιτζάνια κιμάς σόγιας μουλιασμένος σε ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1 κούπα σπανάκι, ψιλοκομμένο
1 μεσαίο καρότο, τριμμένο
1/2 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 φλιτζάνι vegan τυρί, θρυμματισμένο
1 φλιτζάνι ψωμί τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος διαλυμένος σε 3 κουταλιές νερό (υποκατάστατο του αυγού)
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Οδηγίες
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τον κιμά, με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, την πιπεριά και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί το όγκο του.
Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει λίγο.
Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το τυρί, το ψωμί τριμμένο, τον αλεσμένο λιναρόσπορο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ανακατέψτε καλά.
Τοποθετήστε το μίγμα σε λαδόκολλα και δημιουργήστε ένα ρολό.
Ψήστε στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Αφήστε το να κρυώσει λίγο πριν κόψετε και σερβίρετε.
Χορτοφαγικός Μουσακάς
Υλικά
Για τον κιμά σόγιας
1 φλιτζάνι κιμά σόγιας (ξηρός)
2 φλιτζάνια νερό ή ζωμός λαχανικών (για το μούσκεμα του κιμά)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κονσέρβα ντομάτα σε κύβους
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κανέλα, γαρίφαλο (προαιρετικά)
Για τα λαχανικά
2-3 μεγάλες μελιτζάνες
2-3 πατάτες
Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
4 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
4 φλιτζάνια φυτικό γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι vegan τυρί (προαιρετικά)
Οδηγίες
Μουσκέψτε τον κιμά σόγιας στο νερό ή στον ζωμό για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίστε καλά.
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά σόγιας και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλάτι, και πιπέρι και αφήστε να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Κόψτε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τηγανίστε τες ή ψήστε τες στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι ή το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά. Σταδιακά προσθέστε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Σε ένα ταψί, τοποθετήστε μια στρώση πατάτες, μια στρώση μελιτζάνες και μια στρώση κιμά. Τελειώστε με μια στρώση μπεσαμέλ.
Ψήστε στο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήστε τον μουσακά να κρυώσει λίγο πριν τον κόψετε και σερβίρετε.
Ορεκτικά και Σαλάτες
Καναπεδάκια Λαχανικών
Υλικά
Φρυγανιές ή μικρά κομμάτια ψημένου ψωμιού
Xούμους ως βάση
Φέτες αγγούρι
Φέτες ντομάτας
Φέτες πιπεριάς (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)
Ελιές, κομμένες στη μέση
Φέτες καρότου
Φρέσκο βασιλικό ή άλλα φρέσκα μυρωδικά για γαρνίρισμα
Αλάτι, πιπέρι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση
Οδηγίες
Αρχίστε τοποθετώντας τις φρυγανιές ή τα κομμάτια ψωμιού σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο.
Απλώστε μια λεπτή στρώση χούμους σε κάθε φέτα ψωμιού.
Τοποθετήστε μια φέτα αγγουριού, ντομάτας, πιπεριάς, καρότου ή άλλων λαχανικών πάνω σε κάθε καναπεδάκι.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μισή ελιά ή άλλα συστατικά όπως καπαράκια ή φέτες ραπανάκι.
Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό ή άλλα μυρωδικά. Προσθέστε ελαφρά αλάτι και πιπέρι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση.
Σερβίρετε τα καναπεδάκια αμέσως ή καλύψτε και φυλάξτε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή του σερβιρίσματος.
Σαλάτα Κίνοα με Ρόδι και Κολοκύθα
Υλικά
1 φλιτζάνι κίνοα
2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
Βρασμένη κολοκύθα, κομμένη σε φέτες
Σπόροι από 1 μεσαίο ρόδι
1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1/2 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ρόκα ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λάιμ
Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Προαιρετικά: vegan τυρί, καρύδια ή άλλοι ξηροί καρποί για επιπλέον υφή και γεύση
Οδηγίες
Ξεπλύνετε καλά την κίνοα. Σε μια κατσαρόλα, βράστε την κινόα με 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό. Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά, σκεπάστε και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει αφράτη. Αφήστε να κρυώσει.
Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες, αφαιρέστε τους σπόρους από το ρόδι, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το κόλιανδρο ή τον μαϊντανό.
Σε ένα μεγάλο μπολ, στρώστε στον πάτο την κρύα κίνοα και συνεχίστε με την κολοκύθα, τα σπόρια ροδιού, το κρεμμύδι και το κόλιανδρο ή τον μαϊντανό.
Σε ένα μικρότερο μπολ, ενώστε το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το ντρέσινγκ πάνω στη σαλάτα. Ανακατέψτε ξανά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αν θέλετε, προσθέστε vegan τυρί και καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς για επιπλέον υφή και γεύση.
Σερβίρετε τη σαλάτα σε ένα πιάτο ή μπολ. Είναι εξαιρετική ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό.
Γλυκά και Επιδόρπια
Τρουφάκια με Σοκολάτα και Φιστίκια
Υλικά
1 φλιτζάνι φιστίκια Αίγινας (ανάλατα και ψημένα), πρόσθετα φιστίκια σε φλοίδες για τοποθέτηση από πάνω
1/2 φλιτζάνι κρέμα καρύδας (ή άλλη φυτική κρέμα)
200 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
2-3 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή άλλο φυσικό γλυκαντικό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Λίγο αλάτι
Οδηγίες
Αλέστε τα φιστίκια σε ένα μπλέντερ ή μύλο καφέ μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη, αφήνοντας μερικά μεγαλύτερα κομμάτια για έξτρα υφή.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνετε την κρέμα καρύδας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη σοκολάτα σε κομμάτια, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς.
Προσθέστε το σιρόπι αγαύης, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι στο μείγμα σοκολάτας και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, ενσωματώστε τα αλεσμένα φιστίκια.
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί λίγο. Μόλις κρυώσει, πάρτε μικρές ποσότητες του μείγματος με ένα κουτάλι και δημιουργήστε μικρές μπάλες.
Μπορείτε να κυλήσετε τις τρούφες στα φιστίκια σε φλοίδες ή σε σκόνη κακάο για επιπλέον γεύση.
Αφήστε τις τρούφες στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τις σερβίρετε.