Δεν χρειάζεται να είστε ταπεινοί, για να είστε συμπαθείς

Tips

Μέχρι σήμερα υπήρχε η εντύπωση ότι αν είμαστε ταπεινοί, απλοί και χαμηλών τόνων στις διαπροσωπικές αλλά και στις επαγγελματικές μας σχέσεις κερδίζαμε τις εντυπώσεις και γινόμαστε συμπαθείς από το περιβάλλον.

Η πρόσφατη όμως έρευνα του τμήματος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Harvard, μετά από ενδελεχή μελέτη αποκαλύπτει ότι η ταπεινοφροσύνη δεν είναι καθόλου αποτελεσματική, προκειμένου να κερδίσουμε τις εντυπώσεις.

Μάλιστα στη μελέτη υποστηρίζεται ότι, η ταπεινοφροσύνη όχι μόνον δεν σε κάνει συμπαθή, αλλά οι άνθρωποι εκλαμβάνουν το μήνυμα ότι είσαι λιγότερο ικανός από τους άλλους υποψήφιους π.χ. για μια πρόσληψη ή για μια πρώτη γνωριμία σε φιλικό κύκλο.

Άρα αποδεδειγμένα δεν ισχύει αυτό που μας έλεγαν οι γονείς μας, «να είσαι ταπεινός για να μην σε θεωρήσουν εγωιστή…»

Τελικά η ειλικρίνεια μόνον μας δίνει προβάδισμα και όχι η ταπεινοφροσύνη.

Πως έγινε όμως η μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ηarvard Business School.

Τελικά, εκείνοι που δεν διστάσουν να παρουσιάσουν τα προσόντα τους και τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα τους ή κάποιοι που εμφανίζονται πάντα παραπονούμενοι γίνονται πολύ πιο εύκολα συμπαθείς στον επαγγελματικό ή φιλικό κύκλο.

Η μελέτη έγινε αρχικά σε 300 φοιτητές, που εμφανίστηκαν σαν υποψήφιοι για πρόσληψη, μπροστά σε 4 επίκουρους καθηγητές, οι οποίοι είχαν και γνώση ψυχολογίας και γνώριζαν τη γλώσσα του σώματος.

Η ερώτηση ήταν η ίδια σε όλους «ποια ήταν η μεγαλύτερη αδυναμία τους»;

Oι περισσότεροι φοιτητές απάντησαν ότι η μεγαλύτερη αδυναμία τους ήταν η τελειομανία τους.

Η απάντηση κρίθηκε στρατηγική και όχι αληθινή. Αξιολογώντας παράλληλα και τη γλώσσα του σώματος, σε επικείμενη πρόληψη δεν θα κέρδιζαν ούτε οι ταπεινοί, ούτε αυτοί που είχαν κάποια στρατηγική με επιλεγμένες απαντήσεις, που φαίνονταν μη πραγματικές.

Για την πρόσληψη προτιμήθηκαν οι ειλικρινείς και αυτοί που ήταν σίγουροι για τον εαυτό τους, έστω και αν είχαν λιγότερα ουσιαστικά προσόντα.

Τελικά είναι πιο αποτελεσματικό να είσαι ο εαυτό σου και να είσαι ειλικρινής, κερδίζεις σε κάθε περιβάλλον.

Η στρατηγική της ταπεινοφροσύνης σίγουρα είναι το ζητούμενο, όπως και αυτή της έλλειψης ειλικρίνειας. Μην προσπαθείτε λοιπόν με αυτές τις συμπεριφορές να γίνετε συμπαθείς και να σας επιλέξουν τελικά.

Εκείνοι που είναι ειλικρινείς και δεν φοβούνται να πουν «δεν ξέρω, αλλά θα προσπαθήσω να μάθω» ή «μέσα από τη δουλειά μου θέλω να καθιερωθώ» ή «ενδιαφέρομαι για το συγκεκριμένο αντικείμενο και θέλω να ασχοληθώ», τότε αυτοί είναι σίγουρα οι νικητές.

Μην ξεχνάτε ότι η ειλικρίνεια αξιολογείται μέσα από το βλέμμα σας. Προσπαθήστε λοιπόν όταν απευθύνεστε στο συνομιλητή σας, όποιος και αν είναι αυτός, να τον κοιτάτε ευθύς στα μάτια. Θα αξιολογηθεί σαν θετικό σημείο. Διαφορετικά … δεν περνάτε τις εξετάσεις.

Καθίστε βαθιά στην καρέκλα, σε σχήμα του κορμού και ποδιών, ορθής γωνίας και μην κουνάτε νευρικά τα πόδια… όση αγωνία και αν έχετε.

Είναι σημάδια που αξιολογούνται αρνητικά από τους ειδικούς της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Να θυμάστε πάντα ότι οι ταπεινοί και χαμηλοβλέποντες είναι εκείνοι, που φαίνονται λιγότερο ειλικρινείς, λιγότερο συμπαθείς…

Το θετικό αποτέλεσμα είναι ότι να είσαι ο εαυτός σου πάντα ..

Είναι προτιμότερο να δείχνεις τον αληθινό σου εαυτό από την αρχή, για να είναι η «εικόνα» σου ξεκάθαρη και να μην χρειαστεί να την ανασκευάσεις… Έτσι θα γίνεις συμπαθής από εκείνους που βλέπουν τη ζωή με την ίδια ματιά, όπως εσύ…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !