Ποια φρούτα δεν πρέπει να ξεφλουδίζουμε;

Tips

Πολλά φρούτα και λαχανικά διαθέτουν έναν πλούτο βιταμινών και αντιοξειδωτικών στη φλούδα τους και αφαιρώντας την τα στερούμε από τον οργανισμό μας.

Εμείς σας αποκαλύπτουμε ποια φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να ξεφλουδίσετε.

Bέβαια θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση. Αν θέλουμε να τρώμε τη φλούδα τους, θα πρέπει να επιλέγουμε βιολογικά και να τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Έτσι αποφεύγουμε τα φρούτα της συμβατικής γεωργία, που μπορεί να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Αγγούρι

Πολλοί πιστεύουν ότι η φλούδα του αγγουριού δεν είναι εύπεπτη και δημιουργεί δυσπεψία. Αυτός είναι και ο λόγος που στο 90% των περιπτώσεων το αγγούρι τρώγεται καθαρισμένο.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική γιατί όταν το ξεφλουδίσουμε χάνουμε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τι έχει λοιπόν η φλούδα;

Πρώτα από όλα την πεψίνη, ένα ένζυμο που διευκολύνει την πέψη μας.

Διαθέτει φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Κ.

Με την φλούδα το αγγούρι διατηρεί την φρεσκάδα του και τη τραγανή του υφή.

Μήλο

Το μήλο κάποιοι ευτυχώς συνηθίζουν να το τρώνε χωρίς να το ξεφλουδίσουν. Είναι γνωστό ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… αφού το πολύτιμο φρούτο ξεχειλίζει από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Θα εντυπωσιαστείτε τώρα που μαθαίνετε ότι, η φλούδα του έχει 6 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία από ότι το ίδιο το φρούτο.

Τι παραπάνω έχει η φλούδα του μήλου;

Πολλές πολυφαινόλες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης. Επίσης περιέχει κερκετίνη, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης περιέχει ισχυρό φορτίο αντιοξειδωτικών.

Το ουρσολικό οξύ των μήλων είναι πολύτιμο γιατί μειώνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων αλλά και αυξάνει την ποσότητα των μυών και μειώνει τον λίπος κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Το συγκεκριμένο οξύ κυκλοφορεί επίσης σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Από σήμερα λοιπόν τρώμε τα μήλα με τη φλούδα τους αφού τα πλύνουμε προσεκτικά.

Πατάτα

Η φλούδα της πατάτας περιέχει κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β9 και βιταμίνη C.

Χρειάζεται μόνον προσοχή να μην έχει η φλούδα πράσινα στίγματα ή να είναι πρασινωπή γιατί σημαίνει ότι έχει σολανίνη, που είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις. Αν είναι έτσι η πατάτα την πετάμε.

Έτσι δεν ξεφλουδίζουμε τις πατάτες απλά τις καθαρίζουμε προσεκτικά με βούρτσα και τις πλένουμε πολύ καλά.

Στο φούρνο και στο τηγάνι γίνονται πολύ νόστιμες. Αλλά και οι βραστές δεν πάνε πίσω. Η ρίγανη και το ελαιόλαδο χαρίζουν ακόμα περισσότερα οφέλη αλλά και γεύση…

Κολοκύθα

Η φλούδα της κολοκύθας περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις βήτα-καροτίνης, δηλαδή προβιταμίνη Α, που χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα μας.

Έτσι άλλη φορά όταν φτιάχνουμε σούπα ή ψήνουμε κολοκύθα δεν αφαιρούμε την φλούδα της.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !