Η υγεία των δοντιών επηρεάζει τις λειτουργίες του οργανισμού μας

Tips

Η αλήθεια είναι ότι από την παιδική μας ηλικία πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας και να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο περιοδικά για μια εξέταση. Η πρόληψη σώζει τα δόντια μας…

Δεν χρειάζεται να εμφανιστεί οξύ πρόβλημα για να καταφύγουμε στον οδοντίατρο. Μερικές ασθένειες των δοντιών μπορούν να εμφανίσουν σοβαρές ασθένειες ή να επιδεινώσουν άλλες.

Ας μην ξεχνάμε ότι το στόμα μας λειτουργεί για τη διατροφή μας, την επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους. Τα δόντια μας πρέπει να τα διατηρούμε υγιή και να τα φροντίζουμε. Χαλασμένα δόντια και λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες, γενικευμένες λοιμώξεις κλπ.

 Η ουλίτιδα και η αντιμετώπισή της

Η ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα είναι μόλυνση από βακτήρια, που αν δεν ανασταλεί εγκαίρως μπορεί να καταστρέψει τα ούλα, τα δόντια και μπορεί να φθάσει μέχρι τα οστά της γνάθου.

Εάν δεν γίνεται συχνός καθαρισμός της πλάκας προκαλούνται λοιμώξεις από βακτηρίδια και δημιουργούν φλεγμονή στα ούλα και τα δόντια. Η περιδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει μερικά ή όλα τα δόντια.

Η ασθένεια εμφανίζεται μετά τα 30 συνήθως σαν ουλίτιδα που μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και είναι ιάσιμη. Αν όμως περάσει τη λεγόμενη κόκκινη γραμμή, τότε μπορεί να γίνει χρόνια περιοδοντίτιδα και μπορεί να υπάρξει και χαλάρωση των δοντιών από την υποχώρηση των ούλων ή των συνδέσμων. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει έτσι τα δόντια τους.

Αν παρατηρήσετε πρησμένα ή κόκκινα ούλα που αιμορραγούν εύκολα τότε άμεσα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να επιδεινώσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, ασθενειών των πνευμόνων, του ήπατος ή των εντέρων μέχρι τενοντίτιδα στους αθλητές.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Η περιοδοντίτιδα προκαλεί κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής. Η φλεγμονή από τα δόντια μπορεί να περάσει γρήγορα στο αίμα και να επηρεάσει τον οργανισμό μας γενικότερα.

Ιατρικές μελέτες αναφέρουν ότι η φλεγμονή από περιοδοντίτιδα ενοχοποιείται ακόμα και για την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Διαβήτης

Ο διαβήτης επιδρά αρνητικά στην περιοδοντίτιδα και η περιοδοντίτιδα επιδρά στον διαβήτη. Ο διαβήτης, επιταχύνει την καταστροφή των ιστών στήριξης των δοντιών. Οι διαβητικοί έχουν τρεις φορές περισσότερο πιθανότητες να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα.

Αντίστοιχα τα άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Τα επίπεδα σακχάρου με την περιοδοντίτιδα απορυθμίζονται.

Οι διαβητικοί θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο.

Πρόωρος τοκετός

Όσο και αν ακούγεται παράξενο έχει αποδειχθεί ότι η περιοδοντική νόσος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος γιατί η φλεγμονή μπορεί μέσω του πλακούντα να περάσει στο έμβρυο, οπότε οι επιπλοκές μπορεί να είναι πολλές.

Ξηροστομία

Εάν καταβάλουμε σωματική προσπάθεια ή είναι φραγμένη η ρινική οδός τότε αναπνέουμε από το στόμα οπότε δημιουργείται ξηροστομία.

Είναι γνωστό ότι το σάλιο έχει αντιβακτηριακό και αντιμυκητιασικό ρόλο, επίσης προστατεύει τους ιστούς από την οξύτητα και βοηθά στο σμάλτο των δοντιών.

Κατά την ξηροστομία αφού δεν υπάρχει σάλιο, ο κίνδυνος τερηδόνας είναι μεγάλος.

Χρέος όλων είναι να φροντίζουμε έγκαιρα την υγεία των δοντιών μας, με συχνές επισκέψεις στους οδοντιάτρους για εξέταση και καθαρισμό. Έτσι θα αποφύγουμε επώδυνα αποτελέσματα και ακριβές θεραπείες.

Η πρόληψη σώζει και τα δόντια μας…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !