Μηλόπιτα και κομπόστα μήλου

Tips

Ένα νόστιμο γλυκό που τρώγεται όλες τις ώρες. Αυτή την εποχή τα μήλα είναι στα καλύτερά τους φρέσκα, νόστιμα και τραγανά. Φτιάχνουμε μια αρωματική κομπόστα και ένα μέρος της το χρησιμοποιούμε στο γλυκό μας. Την κομπόστα τη βάζουμε στο ψυγείο σε αεροστεγές βάζο.

Αν θέλουμε συνοδεύουμε τη μηλόπιτα με παγωτό ή μια πλούσια κρέμα σαντιγί αρωματισμένη με βανίλια.

 Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολο

 Μηλόπιτα και κομπόστα μήλου

 Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, Αμαδρυάδες, Διχώρι Δωρίδας

 Υλικά για 6 άτομα

4 αυγά

200 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι χημική μαγιά

1 φακελάκι βανίλια

100 ml γάλα

100 γρ. βούτυρο μαλακό

720 γρ. κομπόστα μήλου

Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Για την κομπόστα μήλου

1 κιλό μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε κομμάτια

300 γρ. ζάχαρη

350 ml. νερό

Xυμό από μισό λεμόνι

2 ξυλάκια κανέλας

1 στικ βανίλιας ή βανιλίνη

 Τρόπος παρασκευής

 Πρώτα ετοιμάζουμε την κομπόστα.

Βάζουμε τα μήλα σε πλατιά κατσαρόλα, ώστε να καλύπτουν τη βάση της.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό, μέχρι να τα σκεπάζει.

Ρίχνουμε τα ξυλάκια κανέλας και τη βανίλια και βράζουμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν κάπως, όχι να λιώσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να  «αφρατέψουν»

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, τη μαγιά, την βανίλια, την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το γάλα και παίρνουμε μερικά κουταλιές από αυτό το μείγμα σε ένα μπολάκι και τις ανακατεύουμε με το βούτυρο καλά.

Ρίχνουμε και το μείγμα βουτύρου στον κάδο χτυπάμε ελαφρά και αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο ταψί.

Στη συνέχεια απλώνουμε απαλά την κομπόστα στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Θέλει προσοχή για να μην ξεχειλίσει η ζύμη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 20 λεπτά.

Βυθίζουμε στη μέση του γλυκού, ένα μαχαιράκι και αν βγει στεγνό η μηλόπιτα είναι έτοιμη, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !