Κόκορας κοκκινιστός με ταλιατέλες

Tips

Μια παραδοσιακή γευστική δημιουργία πολύ νόστιμη. Ο κόκορας θέλει περισσότερο μαγείρεμα από το κοτόπουλο, αν μάλιστα είναι χωριάτικος αλανιάρης τότε χρειάζεται ακόμα περισσότερο. Δοκιμάζουμε και ανάλογα πράττουμε. Οι χυλοπίτες και οι ταλιατέλες δένουν αρμονικά και ένα ελαφρά δροσερό κρασί αγιωργίτικο χαρίζει μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Εύκολο

Κόκορας κοκκινιστός με ταλιατέλες

Από τη Θεοδώρα Τσαπόκου μαγείρισσα, ξενοδοχείο Crystal, Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Υλικά για 6 άτομα

1 κόκορας, 1 ½ κιλό κομμένος σε μερίδες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια  κονσέρβας ή 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 φύλλο δάφνης

400 ml ζωμός κότας καυτός ή νερό καυτό

250 γρ. ταλιατέλες ή χυλοπίτες

2 σφηνάκια ούζο ή κρασί λευκό

100 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τον κόκορα και τον σκουπίζουμε με πετσέτα.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά.

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου και σοτάρουμε τον κόκορα σε δυνατή φωτιά για 6 λεπτά, γυρίζοντάς τον με λαβίδα για να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Είναι έτοιμος όταν ξεκολλά από την κατσαρόλα.

«Σβήνουμε» με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε την ντομάτα και τη δάφνη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 50 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσουμε νερό, εκτός και αν απορροφηθούν όλα τα υγρά του.

10 λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό και τις χυλοπίτες.

Σε δυνατή φωτιά μαγειρεύουμε τις χυλοπίτες ανάλογα με την ένδειξη στη συσκευασία.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε απαλά, αφήνουμε για 10 λεπτά να «σταθεί» το φαγητό και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη μυζήθρα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !