Χταποδομακαρονάδα Τήνου

Τα μυστικά των Chef

Γεύση και άρωμα

Το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι μια γευστική δημιουργία που αγαπιέται πολύ. Χαρακτηριστικό πιάτου της ελληνικής κουζίνας που είναι ευπρόσδεκτο κάθε εποχή του χρόνου.

Στην Τήνο μου ετοίμασαν φρέσκο χταπόδι, με ντομάτα φρέσκη, μαϊντανό και κάπαρη και τα μακαρόνια βράστηκαν χωριστά οπότε το σέρβιραν το χταπόδι πάνω από τα μακαρόνια. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πιο πολύ γιατί το χταπόδι δεν χανόταν όπως στην πιο  παραδοσιακή του εκδοχή.

Πολύ μου άρεσε και υιοθέτησα αυτό το πιάτο στην κουζίνα μου.

Η Τήνος είναι ένα πανέμορφο νησί με ιδιαίτερη γαστρονομία που είχα την τύχη να την μελετήσω και να δοκιμάσω αυθεντικές γευστικές δημιουργίες κατά την διάρκεια των ρεπορτάζ.

Αν επιλέξετε να μείνετε στη Χώρα, που είναι πιο βολικό, το ξενοδοχείο Vincenzo, αποτελεί την καλύτερη επιλογή και το πρωινό του απίθανο με γεύσεις αυθεντικές της Τήνου.

Είναι ένα νησί για όλες τις εποχές του χρόνου…

Οι περίφημοι περιστεριώνες της Τήνου
 Χταποδομακαρονάδα του Αιγαίου
Από το ξενοδοχείο Vincenzo, Xώρα, Τήνος
 Yλικά

1 κιλό χταπόδι, ολόκληρο φρέσκο ή κατεψυγμένο

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 – 5 φρέσκιες ώριμες ντομάτες, τριμμένες

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

20 κομπάκια κάπαρη, ξαλμυρισμένη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ποτήρι λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

2 φύλλα δάφνης

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας τα μάτια, χωρίζουμε τη σακούλα από τα πλοκάμια και τα κόβουμε σε κομμάτια.

Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε το χταπόδι και το γυρίζουμε με τη λαβίδα για 4 λεπτά.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα προσθέτουμε τον μαϊντανό και μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε και την κάπαρη

Αφήνουμε να μαλακώσει το χταπόδι και τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βράζουμε τα μακαρονάκια al dente σε αλατισμένο νερό με μια κουταλιά ελαιόλαδο. O χρόνος βρασμού αναγράφεται στη συσκευασία.

Σουρώνουμε τα μακαρονάκια και σερβίρουμε σε πιάτα ή σε πιατέλα.

Στη βάση βάζουμε τα μακαρονάκια και από πάνω το χταπόδι με τη σάλτσα του.

Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Προηγούμενο άρθροXταποδοκεφτέδες του Αιγαίου
Επόμενο άρθροΓαυράκια μαρινάτα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !