Γαυράκια μαρινάτα

Τα μυστικά των Chef

Nηστίσιμα και νόστιμα

Η περίοδος της καλοκαιρινής νηστείας της Παναγίας, αποτελεί την ευκαιρία να «μυηθούμε» σε γευστικές δημιουργίες που στερούνται κρέατος και γαλακτοκομικών αλλά είναι πλούσιες σε θαλασσινές λιχουδιές, χορταρικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και φρούτων. Η νηστίσιμη κουζίνα εκτός από την θρησκευτική σημασία της, μας «χαρίζει» μοναδική ευκαιρία για αποτοξίνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού. Οι γεύσεις της ξεχειλίζουν αρώματα, φρεσκάδα και νοστιμιά.

Τέτοιες ημέρες αναπολώ τις θαλασσινές γεύσεις του Ναυπλίου, τόπου καταγωγής του πατέρα μου. Ατενίζοντας το Μπούρτζι, στα παραλιακά ταβερνάκια του δίπλα στα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα της παλιάς πόλης του Ναυπλίου απολαμβάναμε την θαλασσινή κουζίνα.

Ποτέ δεν ξεχνώ αυτή τη γεύση από τα μαρινάτα φρέσκα γαυράκια που αγόραζε η γιαγιά μου από τους ψαράδες  στη σκάλα του λιμανιού και τα μαρινάριζε.

Τα σερβίριζε με εκλεκτό ελαιόλαδο και φρυγανισμένα ψωμάκια του ονείρου.

Οι πατέρας μου με τους φίλους τα απολάμβαναν με ουζάκι … αγαπησιάρικη γεύση που ξυπνά αναμνήσεις γευστικές και όχι μόνον.

Η θεία μου έδωσε τη συνταγή της γιαγιάς που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη στους φίλους μου κριτικούς γεύσης…

Αυτή τη συνταγή μοιράζομαι μαζί σας…

Το Μπούρτζι του Ναυπλίου
Γαυράκια μαρινάτα
Η συνταγή της γιαγιάς μου
Υλικά

500 γρ. φρέσκο γαύρο

1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο

Ξύδι από κρασί

1 ποτήρι νερό

3 κ.σ. ανθό αλατιού

1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη, καθαρισμένη

Για το φινίρισμα

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τους γαύρους κόβουμε τα κεφάλια τους και τους ανοίγουμε με το χέρι μας κατά μήκος της κοιλιάς χωρίς να αφαιρέσουμε τα κόκκαλα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό και το αλάτι για να κάνουμε την άλμη.

Ξεπλένουμε τους γαύρους και τους βάζουμε στο μπολ με την  άλμη.

Σκεπάζουμε και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το αφήνουμε στην συντήρηση για 24 ώρες

Μετά πετάμε την άλμη και βγάζουμε το κόκκαλο από τα ψαράκια. ΄Ετσι τα φιλετάρουμε.

Βάζουμε όμορφα τα φιλέτα σε μπολ που κλείνει και τα καλύπτουμε με ξύδι δυνατό για 3-4 ώρες.

Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας απορροφητικό χαρτί και βάζουμε τακτικά επάνω τα φιλέτα για να φύγει το πολύ ξύδι.

Τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

Βάζουμε τα ψαράκια σε γυάλινο δοχείο και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Αν θέλουμε βάζουμε σκορδάκι, πιπέρια, θυμάρι.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τα γαυράκια αρκετές ημέρες αρκεί να είναι καλυμμένα αεροστεγώς στο ψυγείο.

Τα σερβίρουμε και με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μάραθο.

Το τσίπουρο ή το ουζάκι και λίγο φρυγανισμένο ψωμάκι τους πάει τρέλα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !