Μαγειρίτσα με μανιτάρια

Τα μυστικά των Chef

Πρωτότυπη μαγειρίτσα χορτοφαγική

Για την Ανάσταση προτείνουμε μια μαγειρίτσα χορτοφαγική πολύ αρωματική για όσους δεν αγαπούν το αρνί. Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με κομμάτια κοτόπουλου αν θέλουμε.

Εμείς όμως σας δίνουμε την γνήσια μοναστηριακή της μαγειρίτσας.

Το Πάσχα είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης στην καλύτερη εποχή τώρα που ξυπνά η γη και ανθίζει.

Πάσχα σημαίνει πέρασμα.

Για τους Εβραίους η διάβαση από την Ερυθρά θάλασσα μετά τη φυγή τους από την Αίγυπτο και για τους Χριστιανούς η μετάβαση από την επίγεια ζωή στην επουράνια.

Τα ελληνικά έθιμα πολλά, με γεύσεις ξεχωριστές, χρώματα και αρώματα της άνοιξης.

Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Από την Μονή Αγ.Διονυσίου του Εν Ολύμπω, στον Όλυμπο
Η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, του εν Ολύμπω
Υλικά

800 γρ. μανιτάρια φρέσκα ή 250 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια

10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

200 γρ. αντίδια ή χόρτα διάφορα εποχής

100 γρ. καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες και αρωματικά

6 φύλα μαρούλι τσιμπητό με το χέρι

1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο εκλεκτό

1 φλιτζάνι του καρέ ρύζι καρολίνα

3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

2 αυγά

Χυμό από 2 μικρά λεμόνια

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε με βουρτσάκι ή βρεμένη πετσέτα τα φρέσκα μανιτάρια ή βάζουμε σε νερό τα αποξηραμένα και τα αφήνουμε για να φουσκώσουν οπότε τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα φύλλα μαρουλιού και τα περνάμε με ξύδι. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο.

Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ρύζι.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τα μανιτάρια.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά ανακινώντας την κατσαρόλα όταν χρειάζεται.

Προσθέτουμε τα φύλλα μαρουλιού, τα αντίδια και τα αρωματικά.

Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε 2-3 ποτήρια καυτό νερό.

Αλατίζουμε και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Αν χρειαστεί περισσότερο νερό το προσθέτουμε.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους και σε άλλο μπολ τα ασπράδια. Τα αναμιγνύουμε προσθέτουμε το λεμόνι και 3 κουταλιές από τη σούπα ανακατεύοντας απαλά.

Κατεβάζουμε τη μαγειρίτσα από τη φωτιά για να μην είναι τόσο καυτή, περιμένουμε και 5 λεπτά και ρίχνουμε το αυγολέμονο.

Ανακινούμε τη κατσαρόλα και τη βάζουμε να πάρει ακόμα μια βράση.

Κατεβάζουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανθό αλατιού, αν θέλουμε.

Η μαγειρίτσα μανιταριών ξεχειλίζει αρώματα …

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !