Xταποδοκεφτέδες του Αιγαίου

Τα μυστικά των Chef

Θαλασσινή καλοκαιρινή γεύση …

Το πιο νόστιμους  χταποδοκεφτέδες τους απόλαυσα στη Κάλυμνο και στη Χίο. Στη Κάλυμνο πρωταγωνιστούν στα πανηγύρια του καλοκαιριού της Αγ.Μαρίνας, του Αγ.Παντελεήμονα αλλά και της Παναγιάς.

Στη Χίο αποτελεί αγαπησιάρικη γεύση της αστικής κουζίνας.

Στο απίθανο ταβερνάκι Τσίκουδο,  στη πόλη της Χίου πάνω στη θάλασσα απόλαυσα χταποδοκεφτέδες με άρωμα μαστίχας. .. ότι καλύτερο…

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαστίχα με λευκό κρασί αρωματικό.

Η συνταγή δική σας…

 Χταποδοκεφτέδες  με άρωμα μαστίχας
Από το μεζεδοπωλείο Τσίκουδο, Χίος
 Υλικά

1 κιλό χταπόδι

100 γρ. κρεμμύδι ξερό

2 φύλλα δάφνη

2 σκελίδες σκόρδο

30 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

20 γρ. άνηθος ψιλοκομμένος

200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο

100 ml λικέρ μαστίχας ή λευκό κρασί ασύρτικο, μοσχοφίλερο ή ροδίτη

1 πρέζα αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το ψωμί μέσα σε νερό με ένα κλωνάρι δυόσμου και το αφήνουμε να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει. Βγάζουμε το κλωναράκι δυόσμου και  στύβουμε σφιχτά στα χέρια μας και το αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε το χταπόδι σε ελάχιστο αλατισμένο νερό, που έχουμε προσθέσει λίγες σταγόνες ξίδι κρασιού και φύλλα δάφνης για 1 ώρα. Εξαρτάται βέβαια από την ποιότητα του χταποδιού ο χρόνος. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερος. Το δοκιμάζουμε.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά το ψιλοκόβουμε  και το ρίχνουμε σε λεκάνη.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το χταπόδι και σβήνουμε με τη μαστίχα ή το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και να κρυώσει το μείγμα μας και το βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το αλάτι, τα πιπέρια, το ψωμί και ζυμώνουμε καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Το βγάζουμε το ζυμώνουμε και πάλι και πλάθουμε τους χταποδοκεφτέδες σε σχήματα που θέλουμε μικρούς ή πιο μεγάλους , ολοστρόγγυλους ή πλακουτσωτούς.

Για να γίνουν πιο λείοι βάζουμε και λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας.

Αλευρώνουμε τους χταποδοκεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο γυρίζοντας με λαβίδα και από τις δύο μεριές.

Μικρά μυστικά

Σε περίπτωση που το μείγμα δεν δένει, προσθέτουμε λίγο περισσότερο ψωμί ή τριμμένη φρυγανιά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !