Do and dont’s για τον καύσωνα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Είναι αλήθεια ότι θερμοκρασία έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα οπότε ο καύσωνας μας κουράζει πολύ και κάθε χρόνο κάνει πιο έντονη την παρουσία του λόγω της κλιματικής κρίσης…

Τι σκεφτόμαστε οι περισσότεροι να κάνουμε μόλις μπούμε στο σπίτι… Τι άλλο ένα ντους με κρύο νερό … και να περάσουμε το υπόλοιπο της ημέρας σε ένα δωμάτιο με το air condition, στους 20ο C.

Η ανάγκη για τέτοια δροσερά όνειρα… δεν βρίσκει σύμφωνους τους γιατρούς και ειδικά αυτούς που ασχολούνται με τη μελέτη των καιρικών φαινομένων και την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι μας συνιστούν λοιπόν οι γιατροί ;

Ξεχάστε τα κρύα ντους και αρκεστείτε σε ένα ντους με χλιαρό νερό… Η εξήγηση απλή ο οργανισμός μας θα αμυνθεί στο κρύο νερό με αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας… Με δυό λόγια χάσαμε.

Ας θυμηθούμε ότι το ντους με κρύο νερό δεν είναι και τόσο αθώο αφού μπορεί να προκαλέσει σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και πάνω προβλήματα σοβαρά αφού δημιουργεί συστολή αρτηριών και φλεβών. Για τους νέους και υγιείς ανθρώπους σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά ας σκεφτούμε και τους άλλους που ήδη ο οργανισμός τους έχει ταλαιπωρηθεί από τον καύσωνα να πρέπει η καρδιά να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο choc…

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε την περίοδο του καύσωνα είναι να είμαστε αρκετά ενυδατωμένοι.

Πρέπει να πίνουμε πάντα δροσερό νερό και όχι παγωμένο και αρκετά συχνά. Δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Πίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να είμαστε ενυδατωμένοι επαρκώς.

Πως όμως θα ξέρουμε ότι είμαστε σωστά ενυδατωμένοι;

Oι γιατροί συνιστούν ένα κόλπο που δίνει άμεσα απάντηση.

Παρατηρούμε τα ούρα μας… Αν έχουν καθαρό χρώμα σημαίνει ότι είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι ενώ αν είναι σκούρα σημαίνει ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται ενυδάτωση.

Ενυδάτωση με παγωμένα αναψυκτικά;

Θυμηθείτε τα παγωμένα αναψυκτικά δεν ενυδατώνουν τόσο σωστά όπως το νερό και επιπλέον μας χαρίζουν αρκετές θερμίδες. Ας περάσουμε και αυτό το μήνυμα στα παιδιά μας σε ότι αφορά την περίοδο του καύσωνα.

Σε ότι αφορά το νερό δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές αφού η ημερήσια κατανάλωση νερό πρέπει να είναι αυστηρά μέχρι 2 λίτρα την ημέρα, διαφορετικά κουράζουμε τα νεφρά.

Zεστά ροφήματα

Ένα ζεστό ρόφημα είναι ένας ακόμα τρόπος ενυδάτωσης και ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που ζουν στις ερήμους, και η ζέστη είναι συνεχής πίνουν ζεστό τσάι… έτσι το σώμα ζεσταίνεται, ιδρώνουν και ενεργοποιείται η ψύξη του σώματος.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Xλιαρά ντους, δροσερό νερό, ζεστά ροφήματα, κλιματιζόμενοι χώροι και δροσερά spray νερού στο πρόσωπο… έτσι θα υποφέρουμε λιγότερο κατά την περίοδο του καύσωνα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !