Dos and don΄ts για το σερβίρισμα και την απόλαυση των τυριών

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Τα τυριά είναι αγαπημένα όλων. Είναι το συστατικό που χαρίζει μια ιδιαίτερη πινελιά στις σαλάτες, στα ζυμαρικά, στις πατάτες, στις πίτσες. Είναι ένα είδος passé partout … που μπορεί να απογειώσουν ακόμα και ένα ταπεινό tost ή ένα σάντουιτς. Διανθίζουν επίσης κάποια απίθανα πλατό με αλλαντικά. Μας χαρίζουν επίσης μια ευχάριστη νότα σε κάθε γιορτινό τραπέζι ή πάρτι όταν παρουσιάζουμε ένα ευφάνταστα δημιουργημένο πλατό.

Πριν ακολουθήσω τις σπουδές μου στη Γαλλία την αγάπησα γιατί είναι η χώρα με 254 είδη τυριών… με αντίστοιχα ψωμάκια και αρτοποιήματα για να δένει ο αριθμός.

Σίγουρα δεν υπάρχει λάθος τρόπος για να απολαύσουμε ένα τυρί, εμείς θα σας παρουσιάσουμε πρακτικές ώστε να διασφαλίσετε και να αξιοποιήσετε τις εμπειρίες για την απόλαυσή σας.

Το παιχνίδι του τυριού έχει τα μυστικά του, τα πρέπει και τα όχι για το σωστό σερβίρισμα για καλύτερη απόλαυση.

Ποια λοιπόν τα μυστικά, τα πρέπει και τα μη;

Don΄ts

Μην αποκλείεται μια ολόκληρη κατηγορία τυριών, γιατί έτυχε να έχετε μια άσχημη εμπειρία. Δεν σημαίνει ότι όλα τα μπλε τυριά είναι σαν αυτό που δεν σας άρεσε, κάθε τυροκόμος έχει τη δική του συνταγή.

Μην ονοματίζετε όλα τα μαλακά τυριά ανθότυρο ή μπρι. Υπάρχει τεράστια παλέτα από μαλακά φρέσκα τυριά…

Μην σερβίρετε το τυρί σας πολύ κρύο, θα πρέπει να το βγάλετε από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το απολαύσετε.

Μην χρησιμοποιείτε μόνον ένα μαχαίρι τυριού, θα χρειαστούν περισσότερα από την γκάμα των μαχαιριών. Αυτός είναι και ο λόγος που η παλέτα των τυριών έχει τουλάχιστον 4 εξαρτήματα για το καλύτερο σερβίρισμά τους.

Μην συνδυάστε τα τυριά μόνο με κόκκινο κρασί, εκτός και αν είναι πολύ λιπαρά. Τα λευκά κρασιά δένουν αρμονικά όπως ένα δροσερό μοσχοφίλερο ή ένα ασύρτικο ή ένα μοσχάτο.

Μην περιορίζετε τη γευστική σας δοκιμή μόνον στα κίτρινα σκληρά τυριά, από αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν κίτρινα τυριά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, όπως η γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, που προέρχεται από αυτά.

Μην επιλέγετε για την παρουσίαση του plateau συνηθισμένα τυριά, παίξτε με τις γεύσεις και την παράδοση. Ένα ωραίο πλατό τυριών μπορεί να έχει λευκά, κρεμώδη, φρέσκα τυράκια, κίτρινα καθώς και παλαιωμένα.

Μην πετάτε τις φλούδες των τυριών, τις καθαρίζουμε με ένα βουρτσάκι και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες ή σούπες.

Dos

Έχετε ανοιχτό μυαλό και αφεθείτε στη δοκιμή διαφορετικών τυριών  σε όλα τα στυλ. Μπορείτε να παίξετε στην παρουσίασή και με κάποια τυριά από διάφορες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία ή κάποια ακόμα πιο ψαγμένα.

Μάθετε τα ονόματα των αγαπημένων σας τυριών και κάτι από την ιστορία τους. Είναι ωραίο και ενδιαφέρον να τα παρουσιάσετε συνοδεύοντάς τα από κάποιο αφήγημα.

Αφήστε το τυρί πάνω στον πάγκο της κουζίνας για 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αναδυθούν τα αρώματά του, το χρώμα και η γεύση του.

Δώστε ένα διαφορετικό μαχαίρι σερβιρίσματος και τη μικρή πιρούνα για κάθε τυρί. Συνήθως υπάρχει και μαγνήτης στα περισσότερα πλατώ που τα συγκρατεί.

Για τα τυριά επιλέγουμε λευκά κρασιά ή ροζέ ή ακόμα διάφορα είδη μπύρας, που συνδυάζονται καλύτερα με την αλμύρα του τυριού.

Διαφοροποιήστε τα τυριά σας ανάλογα με την υφή και τον τύπο γάλακτος

Υπάρχουν ευφάνταστες ιδέες για να συνδυάσετε τυριά με φρούτα διάφορα και όχι μόνον σταφύλια ή αποξηραμένα σύκα… Υπάρχουν φρούτα του δάσους ή μάγκο ή ανανάς ή αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί σε μεγάλη ποικιλία… Το ίδιο συμβαίνει και με τα αρτοποιήματα. Μπορείτε να συνθέσετε μια παλέτα ονειρική.

Μπορείτε να συνοδεύσετε τα τυριά σας με τσάτνευ ή μαρμελάδας ντομάτας, πιπεριάς, σμέουρου, σύκου…

Τα μαλακά τυριά όπως το μπρι ή το καμαμπέρ τρώγονται και με τις φλούδες τους. Στα κίτρινα τυριά αφαιρούμε τη φλούδα, αλλά τη χρησιμοποιούμε από την καθαρίσουμε με το βουρτσάκι στις σάλτσες ή τις σούπες.

Mπορούμε να διανθίσουμε την πιατέλα των τυριών και με αλλαντικά οπότε γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !