Εγκέφαλος… ένας μυστηριακός κόσμος

Tips

Ο εγκέφαλος πάντα θα εκπλήσσει τους επιστήμονες. Είναι ένα όργανο που σε προκαλεί να προσπαθήσεις να το μελετήσεις… όσο βέβαια εκείνο σου επιτρέπει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν τόσοι μύθοι και λιγότερες αλήθειες. Ας προσπαθήσουμε να τον προσεγγίσουμε με τα στοιχεία που μας δίνουν διάσημοι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard και όχι μόνον…

Πόσο περίπου ζυγίζει ;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει κατά μέσο όρο από 1.300 μέχρι 1.400 γρ.

Συγκρίνοντας το ύψος και το βάρος του σώματος οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο εγκέφαλο 100 γραμμάρια βαρύτερο από αυτό των γυναικών.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή η διαφορά δεν συσχετίζεται με το IQ ή τη νοημοσύνη. Σαν παράδειγμα οι επιστήμονες αναφέρουν τη φάλαινα που έχει τον βαρύτερο εγκέφαλο από όλα τα θηλαστικά του πλανήτη, βάρους 6.900 γρ., δεν είναι πιο έξυπνη από τον άνθρωπο …

Τι χρειάζεται ο εγκέφαλος

Το μέγεθος του εγκεφάλου είναι ελάχιστο συγκριτικά με το βάρος του σώματός μας.  Όμως για την μια αρμονική λειτουργία καταναλώνει το 20% της συνολικής του ενέργειας του οργανισμού μας και έχει ανάγκη από συνεχή παροχή υδατανθράκων και οξυγόνου.

Διαθέτει 86 δισεκατομμύρια νευρώνες

Οι πρώτες μελέτες που έγιναν σχετικά με τους νευρώνες υποστήριζαν ότι ήταν 100 δισεκατομμύρια.

Όμως μια πρόσφατη μελέτη πιστοποιεί μετρώντας με μεγαλύτερη ακρίβεια ότι ο αριθμός των νευρώνων ανέρχεται σε 86 δισεκατομμύρια όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, σχετικά με την ηλικία.

Πόσους νευρώνες χάνουμε την ημέρα;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι 85.000 νευρώνες χάνονται την ημέρα. Άλλη μελέτη αναφέρει ότι χάνουμε ένα νευρώνα ανά δευτερόλεπτο.

Μην ανησυχείτε όμως δεν σημαίνει ότι χάνουμε κάτι από την ευστροφία μας ή την εξυπνάδα μας, οι νευρώνες που χάνονται αντικαθίστανται αμέσως σχεδόν.

Όμως κακά τα ψέματα οι ικανότητα αντικατάστασης των νευρώνων μειώνεται με την ηλικία.

Ποια είναι η ταχύτητα που κυκλοφορούν οι πληροφορίες στον εγκέφαλο;

Oι συνδέσεις των νευρώνων, που τους επιτρέπουν να λειτουργούν σωστά, λέγονται συνάψεις. Έτσι με έκπληξη ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο άριστα διασυνδεδεμένο δίκτυο. Οι συνάψεις αυτές υπολογίζονται σε 1 κυβικό εκατοστό του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στις μεγαλύτερες νευρικές συνδέσεις οι πληροφορίες φθάνουν με ταχύτητα 430 χιλιόμετρα / ώρα.

Τί βάρος έχουν τα υγρά του εγκεφάλου;

Ο εγκέφαλος εκτός από τους νευρώνες και τις συνάψεις οφείλει το συνολικό του βάρος και σε διάφορα υγρά βάροyς τους 300 ml. Yπολογίζεται ότι τα 150 ml είναι αίμα και τα 150 ml εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό περιλούζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Ποιος είναι ο χρόνος επεξεργασίας των πληροφοριών από τον εγκέφαλο;

O ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες σε δευτερόλεπτα. Ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος υπολογίζεται σήμερα σε 3 δευτερόλεπτα. Η πολυπλοκότητα του εγκεφάλου εξυπηρετεί την επεξεργασία των πληροφοριών με μέγιστη ταχύτητα.

Πόσο μέρος του εγκεφάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Eιδικοί αναφέρουν ότι μόνον το 10% του εγκεφάλου χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και οι ευφυίες ελάχιστα κλάσματα παραπάνω.

Παλαιότερα ισχυρίζονταν ότι δισεκατομμύρια νευρώνες βρίσκονταν «εν υπνώσει», κάτι που καταρρίπτεται αφού οι τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει περιοχή εγκεφάλου σε τέτοια κατάσταση.

Μένει να αποδειχθεί όταν ακόμα πιο προηγμένη τεχνολογία μηχανημάτων μπορεί να δώσει έγκυρη απάντηση.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !