Είναι ασφαλή τα αρωματικά κεριά για την υγεία μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα

Οι γιορτές πλησιάζουν και όλο και περισσότερα σπίτια γίνονται ατμοσφαιρικά, με αρωματικά κεριά όλων των χρωμάτων και των αρωμάτων.

Αγαπημένα είναι αυτά με το πορτοκάλι και την κανέλα ή κεριά με βανίλια και ότι ακόμα βάλει ο νους σας.

Το κανάλι TV Europe 1 μας πληροφορεί ότι περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Γάλλοι αρωματίζουν τα σπίτια τους με απίθανα κεριά. Η Γαλλία κατέχει την 3η θέση στις πωλήσεις στην Ευρώπη, ενώ η αγορά των κεριών αυξάνεται γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα και οι Νew York Times ασχολήθηκαν με το πόσο ασφαλή για την υγεία μας είναι τα αρωματικά κεριά, γιατί ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές, που όλοι θα αρωματίσουν το σπίτι με κεριά, για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα γιορτινή μοναδική, είναι ο κατάλληλος χρόνος να τα μελετήσουμε.

Σύμφωνα με έρευνα, το 68% των χρηστών αρωματικών κεριών πιστεύει ότι αυτή η πρακτική δεν επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων ή μπορεί να έχει ακόμα και θετική επίδραση.

Όμως πόσο ασφαλή είναι πραγματικά τα αρωματικά κεριά;

Yπάρχει και αντίλογος … Τα κεριά με άρωμα κανέλας, λεβάντας, πορτοκαλιού ή βανίλιας προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας στο σπίτι και τους ανθρώπους του. Η τρεμάμενη και η παιχνιδιάρικη λάμψη της φλόγας ζεσταίνει την καρδιά μας.

Το βασικό συστατικό των κεριών είναι η παραφίνη και τα περισσότερα από αυτά έτσι παρασκευάζονται και μετά γίνεται η προσθήκη αρωμάτων… που μπορούν να κρύβουν ανησυχία.

Σε έρευνα που έκανε ο καθηγητής τοξικολογίας Aurélien Thomas, του Romand University Center for Legal Medicine, εξηγεί ότι η παραφίνη, στην πραγματικότητα είναι ένα συστατικό που λαμβάνεται από πετρέλαιο, καθαρά για λόγους κόστους και αντοχής. Ο κύριος κίνδυνος αφορά στην καύση, κατά την οποία απελευθερώνονται σωματίδια και πτητικές οργανικές ενώσεις που ορισμένες είναι πολύ επικίνδυνες.

Μια όχι πολύ καθησυχαστική προοπτική… Αυτό το συστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και αλλεργίες, ή ακόμα και άσθμα!

Επίσης, όταν καίγεται αυτό το παράγωγο πετρελαίου, απελευθερώνεται ακετόνη και βενζόλιο στον αέρα.

Ο Christian Recchia, γιατρός εσωτερικής ιατρικής συμπληρώνει ότι «αυτά τα κεριά περιέχουν βαφές και αρώματα που μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική δυσανεξία και ενδοκρινικές διαταραχές. Άρα καταλήγει ότι περισσότερο κακό κάνουν τα αρωματικά κεριά παρά καλό… και συμπληρώνει.

Το κάψιμο του κεριού προκαλεί τοξίνες. Όταν έχετε μια καμινάδα τζακιού ανοικτή αυτό βοηθά στην εξαέρωση του τοξικού καπνού. Διαφορετικά οι τοξικές ουσίες εξατμίζονται και κατακλύζουν τον αέρα του δωματίου. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν..

 Τί κάνουμε;

Προτιμάμε να καίμε μελισσοκέρια αυθεντικά, που έχουν το άρωμα και τη γλύκα του μελιού και καθόλου χημικά.

Ταυτόχρονα φροντίζουμε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να αφήνουμε ένα παράθυρο ανοιχτό όσο η φλόγα είναι αναμμένη.

Έτσι επαληθεύεται το ρητό για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !