Μια φανουρόπιτα νόστιμη και αρωματική πίτα με συνταγή με έντεκα υλικά από τον Πατέρα Ευδόκιμο, ηγούμενο και περίφημο μάγειρα της Μονής Παναχράντου της Άνδρου. Τα βιβλία του για την καλογερική μαγειρική που έχει εκδώσει γίνονται ανάρπαστα.
Αν έχετε κάνει τάμα ή έχετε κάτι χάσει και θέλετε να το βρείτε σύντομα δοκιμάστε να πάτε στην εκκλησία την απίθανη φανουρόπιτα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου ή ανήμερα στις 27 Αυγούστου.
Στα νησιά ακόμα και σήμερα οι ανύπανδρες κοπέλες συναγωνίζονται ποια θα φτιάξει την ωραιότερη για να ευχαριστηθεί ο Άγιος, και να της φέρει γρήγορα τον ιδεατό σύζυγο. Τα υλικά της πίτας πρέπει να είναι μονός αριθμός συνήθως 9 ή 11.
Φανουρόπιτα καλογερική
Από τον Πατέρα Ευδόκιμο της Μονής Παναχράντου Άνδρου
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1⅓ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1⅓ φλιτζάνι ζάχαρη
1 ποτήρι γλυκό κρασί λευκό ή κόκκινο
1½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. σόδα
1 φλιτζάνι σταφίδες
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/3 κ.γ. γαρύφαλο, σε σκόνη
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
Χτυπάμε με το σύρμα δυνατά για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αποκτήσει την υφή κρέμας.
Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά.
Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και τον ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, τις σταφίδες και τα καρύδια ακολουθώντας αν θέλουμε ένα καλογερικό μυστικό για την επιτυχία της φανουρόπιτας.
Το μείγμα πρέπει να είναι σαν χυλός.
Λαδώνουμε το ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο της πίτας και αν βγει στεγνό τότε η πίτα είναι έτοιμη, διαφορετικά ψήνουμε ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε την κόβουμε για να την πάμε στην εκκλησία.
Το καλογερικό μυστικό της επιτυχίας
Για πάνε οι σταφίδες και τα καρύδια σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην σταθούν στον πάτο βάζουμε τα καρύδια και τις σταφίδες σε μπολ και τις ραντίζουμε με κρασί ή με λίγο χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα ρίχνουμε μαζί με το αλεύρι στο μίγμα ανακατεύοντας καλά με το σύρμα για να μην σβολιάσει το αλεύρι.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και δημιουργούμε σχήματα σταυρού ή του Αγίου, με φόρμες που υπάρχουν στο εμπόριο.