Τα μυστικά πως να διαλέξουμε και να διατηρήσουμε τις ντομάτες

Tips

Oι ντομάτες είναι οι απόλυτες ντίβες του καλοκαιριού… αφού τώρα είναι στα καλύτερά τους. Χαίρομαι να τις βλέπω στα μποστάνια, στους κήπους των χωριών αλλά και στην αγορά φρέσκες και λαχταριστές. Τώρα τον Αύγουστο είναι η μεγάλη ώρα της ντομάτας… η ώρα της τελειότητας αφού οι ντομάτες έχουν όλους τους χυμούς, μεστή σάρκα, άρωμα και γεύση περισσή..

Εννοείται ότι ψάχνω τις βιολογικές ή αυτές που ξέρω ότι προέρχονται από τους παλιούς σπόρους. Τα άνυδρα ντοματάκια των νησιών μου κάνουν κλικ… με κορυφαία τα μοναδικά ντοματάκια Σαντορίνης.

Οι ντομάτες στα καλύτερά τους

Πως θα επιλέξουμε τις σωστές ντομάτες;

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι η ιδανική εποχή της παντοδυναμίας τους.. Προτιμάμε αυτές τις βιολογικής γεωργίας. Επιλέγουμε αυτές με μίσχο ή να αυτές που ανήκουν σε συστάδα. Ο μίσχος είναι το κριτήριο και ένα σημάδι της φρεσκάδας τους σημαντικό. Οι καρποί συλλέγονται έτσι και αντλούν την ενέργεια και τη φρεσκάδα που χρειάζονται. Επίσης φροντίστε να επιλέξετε πολύ κόκκινες ντομάτες, χωρίς λεκέδες και χτυπήματα για να μην σας χαλάσουν αμέσως.

Τώρα είναι επίσης η εποχή που μπορείτε να αγοράσετε σε πολύ καλές τιμές τις ντομάτες για να κάνετε σάλτσες, μαρμελάδα, τσάτνευ αλλά και γλυκό ντοματάκι. Παλαιότερα αυτή την εποχή έφτιαχναν και πελτέ αλλά δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία…

Το μυστικό της ντομάτας

 Η ντομάτα πρέπει να καταναλώνεται γρήγορα ώστε να επωφεληθούμε από τις βιταμίνες της, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά της. Έτσι δεν πρέπει να αγοράζουμε ποσότητες που θα καταναλωθούν αργότερα από 3 ημέρες.

Πως θα διατηρήσουμε τις ντομάτες;

Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα καλάθι φρούτων ώστε να αερίζονται σωστά σε θερμοκρασία δωματίου σε μέρος που δεν τις χτυπά ο ήλιος. Έτσι διατηρούνται καλύτερα για 3-4 ημέρες.

Αν μπορούμε τις καλύπτουμε με ένα δίχτυ για να αποτρέψουμε τα τσιμπήματα εντόμων.

Οι ντομάτες είναι εύθραυστες και θα πρέπει να προσέχουμε να μην τις πιέζουμε και να μην τις βάζουμε με άλλα λαχανικά. Ενοχλούνται…

Λίγη ώρα πριν κόψουμε την ντοματοσαλάτα τις βάζουμε στο ψυγείο για να δροσίσουν.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !