Φουρτάλια του πατέρα Ευδόκιμου

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια ευλογημένη ομελέτα της Άνδρου

Ανηφορίζοντας στην Μονή Παναχράντου η διαδρομή ονειρική και η ατμόσφαιρα του μοναστηριού μυστηριακή. Ήχοι της φύσης, κελάρισμα του νερού παντού…. Κάτω από τον χιλιόχρονο πλάτανο, μυσταγωγική αρμονία … Γάτες που κινούνται νωχελικά. Θέα απίθανη στη Χώρα, η χερσόνησος ξετυλίγεται μπροστά μας και ο φάρος μας κάνει κλικ. Ο χρόνος σταματά. Μια καλή κουβέντα του πατέρα Ευδόκιμου σε όλους, ένα χαμόγελο, μια συμβουλή … βάλσαμο για τη ψυχή και ανάγκη ζωτική…

Η αλήθεια είναι ότι ο πατέρας Ευδόκιμος είναι χαρισματικός και στη μαγειρική, που είναι το αγαπημένο του διακόνημα και τις συνταγές του έχει συγκεντρώσει σε βιβλίο  «Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο».

Η φουρτάλια είναι από τις παραδοσιακές γεύσεις της Άνδρου, αλλά προσθέτουν επιπλέον το ντόπιο λουκάνικο και τη γλίνα, που είναι χοιρινό λίπος. Νόστιμη βέβαια, αλλά στο μοναστήρι δεν έχει θέση…

Στην τράπεζα της μονής με τον Γέροντα Ευδόκιμο δοκιμάζουμε τα μαγειρικά του «ποιήματα».

Φουρτάλια Ανδριώτικη

Από τον γέροντα Ευδόκιμο, Ηγούμενο της Μονής Παναχράντου της ΄Ανδρου

Υλικά

1 ½ κιλά πατάτες κιτρινωπές

6 αυγά

1 ποτήρι μικρό γάλα

10 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

200 γρ. χλωρό τυρί Ανδριώτικο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ροδέλες.

Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πλένουμε να φύγει το άμυλο και τις βάζουμε στο σουρωτήρι να φύγουν τα νερά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε.

Τις σιγοτηγανίζουμε για 20 λεπτά, έχοντας σκεπασμένο το τηγάνι. Με την σπάτουλα τις γυρίζουμε προσεκτικά.

Χτυπάμε τα αυγά και βάζουμε λίγο γάλα.

Προσθέτουμε τον δυόσμο και το τυρί που το λιώνουμε με το πιρούνι.

Αν θέλουμε μπορούμε να  βάλουμε αντί του χλωρού τυριού, γραβιέρα τριμμένη ή άλλο τυρί που μας αρέσει.

Ρίχνουμε τα αυγά πάνω στις πατάτες διευκολύνοντας με ξύλινη κουτάλα να διαχυθούν παντού.

Σιγοψήνουμε την φουρτάλια μας και την γυρίζουμε ολόκληρη 2 φορές.

Πασπαλίζουμε με πιπέρι και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο ώστε να την απολαύσουμε καλύτερα.

Με ένα μπρόκολο βραστό, άγρια χόρτα ή σαλάτα είναι το καλύτερο γεύμα.

Το κρέας δεν μας λείπει καθόλου…..

Η Χώρα της Άνδρου από τα μπαλκόνια της μονής… όνειρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !