Φουρτάλια του πατέρα Ευδόκιμου

Tips

Μια ευλογημένη ομελέτα της Άνδρου

Ανηφορίζοντας στην Μονή Παναχράντου η διαδρομή ονειρική και η ατμόσφαιρα του μοναστηριού μυστηριακή. Ήχοι της φύσης, κελάρισμα του νερού παντού…. Κάτω από τον χιλιόχρονο πλάτανο, μυσταγωγική αρμονία … Γάτες που κινούνται νωχελικά. Θέα απίθανη στη Χώρα, η χερσόνησος ξετυλίγεται μπροστά μας και ο φάρος μας κάνει κλικ. Ο χρόνος σταματά. Μια καλή κουβέντα του πατέρα Ευδόκιμου σε όλους, ένα χαμόγελο, μια συμβουλή … βάλσαμο για τη ψυχή και ανάγκη ζωτική…

Η αλήθεια είναι ότι ο πατέρας Ευδόκιμος είναι χαρισματικός και στη μαγειρική, που είναι το αγαπημένο του διακόνημα και τις συνταγές του έχει συγκεντρώσει σε βιβλίο  «Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο».

Η φουρτάλια είναι από τις παραδοσιακές γεύσεις της Άνδρου, αλλά προσθέτουν επιπλέον το ντόπιο λουκάνικο και τη γλίνα, που είναι χοιρινό λίπος. Νόστιμη βέβαια, αλλά στο μοναστήρι δεν έχει θέση…

Στην τράπεζα της μονής με τον Γέροντα Ευδόκιμο δοκιμάζουμε τα μαγειρικά του «ποιήματα».

Φουρτάλια Ανδριώτικη

Από τον γέροντα Ευδόκιμο, Ηγούμενο της Μονής Παναχράντου της ΄Ανδρου

Υλικά

1 ½ κιλά πατάτες κιτρινωπές

6 αυγά

1 ποτήρι μικρό γάλα

10 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

200 γρ. χλωρό τυρί Ανδριώτικο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ροδέλες.

Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πλένουμε να φύγει το άμυλο και τις βάζουμε στο σουρωτήρι να φύγουν τα νερά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε.

Τις σιγοτηγανίζουμε για 20 λεπτά, έχοντας σκεπασμένο το τηγάνι. Με την σπάτουλα τις γυρίζουμε προσεκτικά.

Χτυπάμε τα αυγά και βάζουμε λίγο γάλα.

Προσθέτουμε τον δυόσμο και το τυρί που το λιώνουμε με το πιρούνι.

Αν θέλουμε μπορούμε να  βάλουμε αντί του χλωρού τυριού, γραβιέρα τριμμένη ή άλλο τυρί που μας αρέσει.

Ρίχνουμε τα αυγά πάνω στις πατάτες διευκολύνοντας με ξύλινη κουτάλα να διαχυθούν παντού.

Σιγοψήνουμε την φουρτάλια μας και την γυρίζουμε ολόκληρη 2 φορές.

Πασπαλίζουμε με πιπέρι και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο ώστε να την απολαύσουμε καλύτερα.

Με ένα μπρόκολο βραστό, άγρια χόρτα ή σαλάτα είναι το καλύτερο γεύμα.

Το κρέας δεν μας λείπει καθόλου…..

Η Χώρα της Άνδρου από τα μπαλκόνια της μονής… όνειρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !