Θεϊκή γεύση
Η μοναστηριακή διατροφή είναι η καλύτερη vegetarian και vegan διατροφή στον κόσμο.
Ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρος Μοναχός Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός, μας ετοίμασε αυτό το θεσπέσιο γλυκό που είναι υπερτροφή.
Το αβοκάντο σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς και τα berries είναι ένα από τα μυστικά που στηρίζουν τους μοναχούς τις ημέρες της νηστείας, που είναι και οι περισσότερες ημέρες του χρόνου.
Με τον πατέρα Επιφάνιο έχουμε φιλία χρόνων και πολλές φορές τον έχω παρουσιάσει στα ρεπορτάζ μου.
Θα σταθώ λίγο στα λόγια του για να προσεγγίσετε την φιλοσοφία της μοναστηριακής κουζίνας και την υψηλή διατροφική της αξία.
«Όταν μαγειρεύω σκέφτομαι ότι υπηρετώ τους αγγέλους, βγάζω ότι έχω στην ψυχή μου. Οι γεύσεις μου είναι καθαρές και μυρωδάτες, μου αρέσουν οι κόκκοι πιπεριών, το κύμινο που διανθίζουν τις γεύσεις μου. Ο άνηθος, ο αγριομάραθος, η ρίγανη, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι που χαρίζουν γλυκιά ευωδία στην ταπεινή μου κουζίνα. Η μοναστηριακή κουζίνα θέλει φρεσκάδα, κρασί και αγάπη για να είναι Ουρανία»
Αβοκάντο γλυκό μοναστηριακό
Από τον Μοναχό Επιφάνιο, Μυλοπόταμος Αγίου Όρους
Υλικά
3 ώριμα αβοκάντο
100 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
100 γρ. φουντούκια χοντρό, τριμμένα
50 γρ. cranberry
50 γρ. τριμμένη καρύδα
Xυμό από μισό λεμόνι ή μοσχολέμονο
ξύσμα από μισό λεμόνι, ακέρωτο
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση και καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά την εξωτερική φλούδα, με ένα μυτερό μαχαίρι.
Τα ώριμα αβοκάντο δεν μας δυσκολεύουν καθόλου.
Τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, τα cranberry, την καρύδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σερβίρουμε σε πιατάκια και απολαμβάνουμε το αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό αφήνοντας το 30 λεπτά στο ψυγείο.
Μια υπερτροφή βάλσαμο για τον νου και το σώμα …