Αβοκάντο Αγιορείτικο Γλυκό

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Θεϊκή γεύση

Η μοναστηριακή διατροφή είναι η καλύτερη vegetarian και vegan διατροφή στον κόσμο.

Ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρος Μοναχός Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός, μας ετοίμασε αυτό το θεσπέσιο γλυκό που είναι υπερτροφή.

Το αβοκάντο σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς και τα berries είναι ένα από τα μυστικά που στηρίζουν τους μοναχούς τις ημέρες της νηστείας, που είναι και οι περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Με τον πατέρα Επιφάνιο έχουμε φιλία χρόνων και πολλές φορές τον έχω παρουσιάσει στα ρεπορτάζ μου.

Θα σταθώ λίγο στα λόγια του για να προσεγγίσετε την φιλοσοφία της μοναστηριακής κουζίνας  και την υψηλή διατροφική της αξία.

«Όταν μαγειρεύω σκέφτομαι ότι υπηρετώ τους αγγέλους, βγάζω ότι έχω στην ψυχή μου. Οι γεύσεις μου είναι καθαρές και μυρωδάτες,  μου αρέσουν οι κόκκοι πιπεριών, το κύμινο που διανθίζουν τις γεύσεις μου. Ο άνηθος, ο αγριομάραθος, η ρίγανη, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι που χαρίζουν γλυκιά ευωδία στην ταπεινή μου κουζίνα. Η μοναστηριακή κουζίνα θέλει φρεσκάδα, κρασί και αγάπη για να είναι Ουρανία»

Ο πατέρας Επιφάνιος ετοιμάζει το γλυκό, καθαρίζοντας τα αβοκάντο
Ο πατέρας Επιφάνιος ετοιμάζει το γλυκό, καθαρίζοντας τα αβοκάντο

Αβοκάντο γλυκό μοναστηριακό

Από τον Μοναχό Επιφάνιο, Μυλοπόταμος Αγίου Όρους

Υλικά

3 ώριμα αβοκάντο

100 γρ. ζάχαρη καστανή

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα

100 γρ. φουντούκια χοντρό, τριμμένα

50 γρ. cranberry

50 γρ. τριμμένη καρύδα

Xυμό από μισό λεμόνι ή μοσχολέμονο

ξύσμα από μισό λεμόνι, ακέρωτο

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση και καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά την εξωτερική φλούδα, με ένα μυτερό μαχαίρι.

Τα ώριμα αβοκάντο δεν μας δυσκολεύουν καθόλου.

Τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, τα cranberry, την καρύδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε σε πιατάκια και απολαμβάνουμε το αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό αφήνοντας το 30 λεπτά στο ψυγείο.

Μια υπερτροφή βάλσαμο για τον νου και το σώμα …

Αβοκάντο Αγιορείτικο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !