Γαλατόπιτα Θεσσαλίας

Tips

Γεύση υπέροχη που έχει καταγραφεί στο DNA των Ελλήνων. Μικρές οι διαφοροποιήσεις στη συνταγή κάθε τόπου. Ένα εύκολο γλυκό, της κουζίνας povera, που γίνεται με υλικά που διαθέτει κάθε σπίτι…

Εμπειρία γαστρονομική η γεύση της γαλατόπιτας που δοκιμάσαμε στην φάρμα «Κιβωτός Δήμου».

Μια θαυμαστή φάρμα αυτόχθονων φυλών

Εδώ εκτρέφονται μαύροι χοίροι και αυτόχθονες φυλές αγελάδων. Έτσι το γάλα νοστιμότατο και απευθείας από την αγελαδίτσα στο ποτήρι και από εκεί στη γαλατόπιτα. Όταν μάλιστα απολαμβάνεις τη γαλατόπιτα μετά την ξενάγηση σε τοπίο που θύμιζε άγρια δύση, τότε είναι αξέχαστη.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Εύκολη

Γαλατόπιτα Θεσσαλίας

Από την «Κιβωτό Δήμου», Αυγή Τρικάλων, Θεσσαλία

Υλικά για 6-8 άτομα

3 φύλλα κρούστας

Για την κρέμα

4 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα

1 ποτήρι του νερού αλεύρι, κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική

4-5 φρέσκα αυγά

80 γρ. βούτυρο

2 βανίλιες

Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Για την επικάλυψη

2 αυγά

50 γρ. ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά για να διαλυθεί.

Ρίχνουμε το αλεύρι βροχηδόν μαζί με το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς και γρήγορα με το σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει κρέμα.

Προσοχή, στο ανακάτεμα για να μην σβολιάσει το αλεύρι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύουμε όπως κάθε τόσο για να μην πιάσει κρούστα.

Προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού.

Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί και απλώνουμε στη βάση του 3 φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε ανάμεσά τους με το πινέλο. Αφήνουμε λίγο να προεξέχουν οι άκρες τις οποίες επίσης βουτυρώνουμε.

Ρίχνουμε την κρέμα και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.

Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων λίγο προς τα μέσα για να στεφανώσουν την κρέμα.

Χτυπάμε σε μπολ δύο αυγά με τη ζάχαρη και περιχύνουμε στην επιφάνεια της γαλατόπιτας, για να ροδίσει η κρούστα.

Αλείφουμε τα φύλλα γύρω γύρω με όσο βούτυρο περισσέψει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180ºC στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να καραμελώσει η επιφάνεια της.

Bγάζουμε τη γαλατόπιτα από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με την κανέλα.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο άχνη ζάχαρη και κανέλα Κεϋλάνης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !