Έξυπνη Διαχείριση θυμού… αλά ιαπωνικά

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Στη έγκριτη βρετανική επιθεώρηση «Scientific Reports» δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Ναγκόγια, της κεντρικής Ιαπωνίας, ανακοινώνοντας ότι βρέθηκε τρόπος και μέθοδος που θα μπορούσε να περιορίσει το θυμό και τις εκρηκτικές αντιδράσεις του σε ανθρώπους και τις επιπτώσεις στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον.

Το γεγονός ότι με τη μέθοδο που ακολούθησαν κατόρθωσαν να εξαφανίσουν εντελώς το θυμό, εντυπωσίασε τους ερευνητές.

Η τεχνική διαχείρισης των συναισθημάτων ήταν αποτελεσματική και με τη βοήθεια της υποσυνείδητης αντίληψης.

Ποια όμως είναι αυτή η τεχνική, που ξάφνιασε… ευχάριστα και σίγουρα μπορούμε να τη δοκιμάσουμε, γιατί πρόκειται για μια έξυπνη ψυχολογική διεργασία.

Όταν τα νεύρα σας και ο θυμός σας είναι στα κόκκινα, μην ξεσπάσετε στους γύρω σας και στην οικογένειά σας, που δεν φταίει. Υπάρχει καλύτερη λύση. Γράψτε τις σκέψεις σας και το θυμό σας σε ένα φύλλο χαρτί, βρίστε όσο θέλετε αυτόν που σας προκάλεσε το θυμό, γράψτε για εκείνον τα χειρότερα και εξομολογηθείτε τι θα θέλατε να τον κάνετε.

Μετά σχίστε το χαρτί σε κομματάκια ή περάστε το από τον καταστροφέα εγγράφων και πετάξτε το χαρτί στα σκουπίδια. Σε λίγο ο θυμός σας θα έχει εξατμιστεί ως διά μαγείας…

Στην έρευνα με ικανοποιητικό δείγμα συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι αυτή η εκτόνωση μέσω του χαρτιού ήταν πολύ αποτελεσματική.

Όπως συμπερασματικά ανέφεραν η μελέτη αυτή δείχνει ότι η πράξη της φυσικής απόρριψης ενός φύλλου χαρτιού, που περιέχει τις αρνητικές σκέψεις για την αιτία, την αφορμή και κατονομάζει τον πρωταίτιο των πράξεων που προκάλεσαν τέτοια ένταση και θυμό, είναι λυτρωτική.

Η πράξη αυτή «πέρασε» στην υποσυνείδητη αντίληψή μας ότι εξουδετερώσαμε τον «εχθρό», νικήσαμε, τον εξαφανίσαμε…  αφού τον αποκαλύψαμε, τον τιμωρήσαμε, τον κάναμε κομματάκια, τον πετάξαμε στα σκουπίδια. Έτσι ο θυμός μας εξατμίστηκε.

Αντίθετα διαπιστώθηκε ότι αν απλώς αποθηκευτεί το χαρτί, που έχουν καταγραφεί όλες οι σκέψεις, η αιτία, ο εξευτελισμός αυτού που προκάλεσε το θυμό μας, εξακολουθούμε να είμαστε θυμωμένοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην υποσυνείδητη αντίληψη παραμένουν ανοιχτοί λογαριασμοί με αυτό που προκάλεσε τον θυμό μας. Δεν εξαφανίσαμε το χαρτί, δεν το κάναμε κομματάκια, οπότε ο θυμός συνέχισε να υπάρχει… Έτσι κρατήσαμε κάτι δυσάρεστο από το χθες, που μπορούμε να επανέλθουμε αφού το αποθηκεύσαμε κάπου.

Οι ερευνητές συνέχισαν τη μελέτη κάνοντας ένα πείραμα σε 100 Ιάπωνες φοιτητές. Τους χώρισαν σε δύο ομάδες και ζητήθηκε να εκφράσουν γραπτά τη γνώμη τους ή τη δυσαρέσκειά τους για κοινωνικά ζητήματα και κάποιες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί, όπως αυτή του καπνίσματος στους χώρους εργασίας εντός και εκτός.

Στη συνέχεια μεταπτυχιακοί φοιτητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις εργασίες και των δύο ομάδων.

Σκόπιμα για να προκαλέσουν το θυμό και την αντίδρασή τους η βαθμολογία ήταν πολύ χαμηλή και υπήρχαν μειωτικές κρίσεις σε ότι αφορά την εξυπνάδα τους, την ποιότητα γραφής, τον ορθολογισμό και τη λογική τους, καθώς και το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη.

Τα σχόλια ήταν πραγματικά σκληρά.

Μόλις οι φοιτητές παρέλαβαν τις εργασίες και είδαν την άσχημα κριτική και τις χαμηλές βαθμολογίες θύμωσαν πολύ.

Οι καθηγητές τους ζήτησαν να γράψουν τα συναισθήματά τους για την κακή βαθμολογία και την κριτική σε ένα φύλλο χαρτί.

Οι μισοί αφού κατέγραψαν την αιτία του θυμού τους έπρεπε να σχίσουν το χαρτί σε κομματάκια και να το πετάξουν, ενώ οι άλλοι μισοί έπρεπε να το κρατήσουν και να το κρύψουν.

Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια με αυτά της αρχικής έρευνας. Επαναλήφθηκε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο από τους φοιτητές που είχαν θυμώσει πολύ.

Ο θυμός της ομάδας που έσκισε και πέταξε το χαρτί μειώθηκε σε σημείο να ξεχαστεί το γεγονός και να ηρεμήσουν όλοι.

Ενώ αντιθέτως ο θυμός της δεύτερης ομάδας που κράτησε το χαρτί και το έκρυψε παρέμεινε μεγάλος, με ελάχιστες εξαιρέσεις ελαφριάς μείωσης του θυμού.

Η μελέτη λοιπόν που δημοσιεύθηκε θεωρείται σημαντική γιατί βρέθηκε τουλάχιστον ένας τρόπος μείωσης και ελέγχου του θυμού. Οι Ιάπωνες από τη φύση τους είναι κλειστοί άνθρωποι, δεν μοιράζονται εύκολα τις σκέψεις του οπότε κρατούν το θυμό μέσα τους και αυτός γιγαντώνεται.

Πιστεύεται ότι το πείραμα με την καταγραφή των σκέψεων, το σκίσιμο σε κομματάκια και η εξαφάνισή του στα σκουπίδια θα βοηθήσει να εκτονωθεί ο θυμός, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο επαγγελματικό περιβάλλον ή στην οικογένειά μας.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των ερευνητών που αποφάσισαν να συνεχίσουν τη μελέτη τους σε μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού, που να έχουν διαφορετικά μορφωτικά και κοινωνικά επίπεδα και καταβολές.

Τι λέτε παίρνουμε χαρτί και μαρκαδοράκι ανεξίτηλο να αρχίσουμε να γράφουμε τι μας θυμώνει και τα κομματάκια να τα πετάμε στα σκουπίδια… καθόλου κακή ιδέα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !