Μια παράδοση που ξεκίνησε από την Σκανδιναβία και κατέκτησε την Ευρώπη. Το ζεστό Χριστουγεννιάτικο κρασί είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, σε κάθε φιλική σύναξη. Το παραδοσιακό σερβίρισμα την ημέρα των Χριστουγέννων είναι απολαυστικό με σταφίδες, ζεματισμένα αμύγδαλα και μπισκότα τζίντζερ.
Όμως μην ξεχνάτε να το πίνετε με εγκράτεια γιατί είναι μεθυστικό.
Κάθε χώρα έχει τη δική της συνταγή άλλοι βάζουν μήλο ή πορτοκάλι, άλλοι συμπληρώνουν και άλλα ποτά όπως κονιάκ, ρούμι ή ένα δυνατό λικέρ πορτοκαλιού ή και βότκα.
Τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα από κανέλα και κάρδαμο μέχρι αστεροειδή γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο.
Στην Βρετανία είναι γνωστό σαν mulled wine και προσφέρεται σε μικρές πορσελάνινες κούπες με μια φέτα πορτοκαλιού και καρφάκια γαρίφαλου χωρίς άλλες προσμίξεις.
Στην Γαλλία είναι γνωστό σαν vin chaud και αποτελείται από κόκκινο κρασί, μέλι και χυμό πορτοκαλιού και συνήθως το φλαμπάρουν.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Πολύ εύκολο
Gløgg, το αρωματικό ζεστό κρασί των Χριστουγέννων
Από τον Δημήτρη Μαχαίρα, Παρίσι
Υλικά για 4 άτομα
1 λίτρο κόκκινο κρασί Μerlot
Xυμό από 1 φρέσκο πορτοκάλι ή φέτες πορτοκαλιού
5 γρ. φλούδα πορτοκαλιού
2 στικ κανέλας Κεϋλάνης
5 σπόρους κάρδαμο
1 αστεροειδή γλυκάνισου
15 καρφάκια γαρίφαλου
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
50-70 γρ. καστανή ζάχαρη
50 ml Grand Marnier ή κονιάκ ή ρούμι
10-15 κάλυκες από άγρια τριαντάφυλλα
Mέθοδος παρασκευής
Σε καθαρή και εντελώς στεγνή κατσαρόλα βάζουμε το κρασί για να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το κρασί πάνω στην εστία για 25 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Αμέσως μετά σουρώνουμε το κρασί και το βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά ακόμα προσθέτουμε τα άγρια τριαντάφυλλα.
Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ ή το λικέρ και ανακατεύουμε.
Το σερβίρουμε γυάλινες κούπες ή ποτήρια που έχουμε περάσει με αναμμένο στικ κανέλας για επιπλέον άρωμα.
Καλόπιοτο….