Γλυκό σταφύλι … αυθεντικό

Τα μυστικά των Chef

Το φθινόπωρο τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους. Διαλέγουμε την ποικιλία που μας αρέσει, απλά να προσέξουμε τα σταφύλια να μην έχουν κουκούτσια.

Φτιάχνουμε το πιο αγαπησιάρικο γλυκό για να συντροφεύσουμε το τσάι ή για να δώσει μια ξεχωριστή πινελιά στο γιαούρτι ή την κρέμα.

Είναι ένα γλυκό που θέλει το χρόνο του, οι γιαγιάδες λένε ότι είναι το γλυκό που γίνεται μόνο του, χωρίς τη δική μας φροντίδα.

Το ωραιότερο το δοκίμασα στη Γραμμένη Οξυά, ένα πανέμορφο χωριό στις κορυφές των Βαρδουσίων.

Χρόνος αναμονής 1 νύχτα ψυγείο + κουζίνα / Χρόνος παρασκευής συνολικά 30 λεπτά / Εύκολη

Γλυκό σταφύλι με βανίλια  

Υλικά για 1 βάζο

1 κιλό σουλτανίνα ή άλλο σταφύλι χωρίς κουκούτσι

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 ml νερό εμφιαλωμένο

2 φύλλα αρμπαρόριζας

1 βανίλια σε σκόνη

Επιλεκτικά

20 – 30 αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς φλοιό

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά το σταφύλι και αφού το σκουπίσουμε λίγο το βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.

Το αφήνουμε όλη τη νύχτα.

Το πρωί βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και το αδειάζουμε σε κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε για 7-10 λεπτά.

Ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μια ημέρα να κρυώσει και να αναδυθούν τα αρώματα.

Την επόμενη ημέρα βάζουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και βράζουμε ανακινώντας την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό μας.

Λίγο πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ελαφρά.

Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και αδειάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο και κλείνουμε το καπάκι ερμητικά.

Αναποδογυρίζουμε για μια νύχτα και έτοιμο για χρήση….

Συνταγή : Nτίνα Λάγιου, Εντευκτήριο Γραμμένης Οξυάς, Βαρδούσια

Μικρά μυστικά

Όταν βάζουμε τη βανίλια προσθέτουμε αν θέλουμε και τα αμύγδαλα όπως κάνουν συνήθως στα ορεινά, γιατί η αυθεντική συνταγή δεν είχε αμύγδαλα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !