Οι γλυκοπατάτες ολοένα κερδίζουν και μεγαλύτερο χώρο στο τραπέζι μας και μάλιστα είναι απαραίτητο συνοδευτικό με τις γιορτινές δημιουργίες.
Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες και αν καταναλώνονται και με τη φλούδα είναι ακόμα καλύτερα.
Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή για να τις ψήσετε στο φούρνο ή να τις κάνετε σαν τηγανητές στο air fryer.
Eπίσης οι γλυκοπατάτες ταιριάζουν πολύ με μπύρα.
Xρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Εύκολο
Γλυκοπατάτες φουρνιστές
Από restaurant Olympia, Piestany, Σλοβακία
Υλικά για 4 άτομα
3 μεγάλες γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες μακρόστενες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
¼ κ.γ. πάπρικα
¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
Tρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις γλυκοπατάτες και το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου και την πάπρικα και ανακατεύουμε.
Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τις γλυκοπατάτες.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα στην άκρη.
Εννοείται ότι στη μέση του ψησίματος ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά πριν τις σερβίρουμε.
Μπορούμε όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο τις πασπαλίσουμε με πιπέρι.
Γλυκοπατάτες σαν τηγανητές
Μπορούμε αν έχουμε Air Fryer να κάνουμε τις γλυκοπατάτες σαν τηγανητές.
Βάζουμε τις πατάτες στο καλαθάκι και τις ραντίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο και πασπαλίζουμε με αλάτι.
Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 180ο C και η διάρκεια 14 λεπτά.
Στα 7 λεπτά τις γυρίζουμε για να πάρουν χρώμα.
Σερβίρουμε
Μικρά μυστικά
Σερβίρονται με dressing αβοκάντο, ελαφρύ τζατζίκι ή ελαφριά μαγιονέζα ή πελτέ ντομάτας.
Αν θέλουμε τις πασπαλίζουμε με το αγαπημένο μας χαρμάνι από τριμμένα κίτρινα τυριά.