Καρυδένιοι κουραμπιέδες Δημητσάνας

Τα μυστικά των Chef

Η μυστική συνταγή 200 ετών

Η Δημητσάνα είναι μια όμορφη ιστορική πολιτειούλα του Μωριά που φωλιάζει στην καρδιά των αρκαδικών βουνών. Πέτρινα πολυόροφα πυργόσπιτα σκαρφαλωμένα σε δυο λόφους, καλντερίμια λιθόστρωτα, καμπαναριά επιβλητικά, κεφαλόβρυσα. Δροσερός αέρας και μυρωδιά του ξύλου. Θέα πανοραμική στο ορεινό ανάγλυφο της Αρκαδίας. Στην ιστορική βιβλιοθήκη της υπάρχουν βιβλία πολύτιμα μέχρι χειρόγραφα του 15ου αιώνα. Το φαράγγι του ποταμού Λούσιου δίπλα μας… με τα περίφημα μοναστήρια, πέτρινα τοξωτά περάσματα, μας προκαλεί για πεζοπορία,  ραφτινγκ και πικ νικ.

karidenioi kourambiedes 2

Η Δημητσάνα είναι ο τόπος που γέννησε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε και ήρωες της Ελληνικής επανάστασης. Τα λημέρια του Κολοκοτρώνη εδώ ήταν…

karidenioi kourambiedes 3

Λίγο έξω από τη Δημητσάνα σε τοπίο ονειρικό υπάρχει το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης με αλευρόμυλους, νεροτριβές αλλά και τους μπαρουτόμυλους. Δίπλα το ξωκκλήσι του Αι Γιάννη, πνιγμένο στα πλατάνια, με καταρρακτάκια θαρρείς βγαλμένο από τα παραμύθια. Πέτρινα παγκάκια και τραπέζια για πικ νικ μοναδικό…

Στο Αρχοντικό Δεληγιάννη, που σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε ένα πανέμορφο ξενοδοχείο της οικογένειας Κουστένη, ζητήσαμε λόγω πολύχρονης φιλίας, από την μαμά Άννα Κουστένη, την απίθανη συνταγή των καρυδένιων κουραμπιέδων, από τις προγιαγιάδες της.

Καρυδένιοι κουραμπιέδες Δημητσάνας

Από την Άννα Κουστένη, Αρχοντικό Δεληγιάννη Δημητσάνα

Υλικά

1300 γρ. καρύδια εκλεκτά, τριμμένα

8 αυγά

1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό

11/2 νεροπότηρο ζάχαρη άχνη

1 φλιτζανάκι ανθόνερο

Για το πασπάλισμα

Ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, το σιμιγδάλι και το ανθόνερο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε σε δυο μπολ τους κρόκους από τα ασπράδια.

Στο μπολ με τους κρόκους ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να «αφρατέψουν».

Χτυπάμε με το σύρμα σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο του μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Στη συνέχεια με απαλές κινήσεις προσεκτικά ενσωματώνουμε τους κρόκους στη μαρέγκα με τη βοήθεια της μαρίζ.

Ρίχνουμε σε μικρές δόσεις το μείγμα με το καρύδι ανακατεύοντας και πάλι ελαφρά για να μην βγάλουμε τον αέρα από τη μαρέγκα.

Το μείγμα πρέπει να μην είναι πολύ σφικτό ίσα που να δουλεύεται με το κουτάλι.

Λαδώνουμε τα χέρια μας και με το πινέλο «περνάμε» με ελαιόλαδο το ταψί.

Με τη βοήθεια κουταλιού σχηματίζουμε τους καρυδένιους κουραμπιέδες στα χέρια μας και τους στρώνουμε στο ταψί, σε απόσταση για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Σταυρώνουμε εθιμικά το ταψί για να πετύχουν …

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στις αντιστάσεις.

Βγάζουμε το ταψί και το ραντίζουμε με ανθόνερο και αφήνουμε αρκετά να κρυώσουν.

Μετά από 3 ώρες πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Οι καρυδένιοι αν δεν καταναλωθούν αμέσως, επειδή ξεραίνονται εύκολα πρέπει να φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !