Μελομακάρονα  Νηστίσιμα Καλογερικά

Tips

μοναδική συνταγή από πατέρα Δοσίθεο

Τα μελομακάρονα «ευλογία» του Πατέρα Δοσίθεου, της μονής Τατάρνας της Ευρυτανίας, που μας ετοίμασε ήταν τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Αρωματικά, τραγανά και πολύ νόστιμα.

Ο Πατέρας Δοσίθεος είναι περίφημος μάγειρας μοναστηριακής κουζίνας και τα βιβλία μαγειρικής του, θεωρούνται η Βίβλος της καλογερικής μαγειρικής.

Το μοναστήρι είναι πανέμορφο δίπλα στη Λίμνη των Κρεμαστών και η διαδρομή από το Καρπενήσι μέχρι τη Λίμνη είναι «εξαιρετικού φυσικού κάλους», χωριουδάκια παραμυθιού και τοπία ονειρικά που σε κάνουν να δοξάζεις τον Δημιουργό… Λίγο πιο πέρα από το μοναστήρι, η γέφυρα της Επισκοπής προσφέρει το καλύτερο φωτογραφικό σποτ για τη λίμνη, που χαρίζει το απόλυτο ρηλάξ και γεύσεις της λίμνης, πέστροφες, μανιτάρια αλλά και βουνίσιο τυρί τσαλαφούτι με ελάχιστα λιπαρά, που κρύβει στην καρδιά του την ποιμενική ζωή των Αγράφων και του Καρπενησίου.

Μελομακάρονα Μοναστηριακά Νηστίσιμα 

Από τον Ηγούμενο πατέρα Δοσίθεο, Μονή Τατάρνας, Λίμνη Κρεμαστών

Υλικά

Pater Dositheos
Ο Πατέρας Δοσίθεος

1 κιλό αλεύρι

1 κιλό σιμιγδάλι ψιλό

450 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

150 γρ. ζάχαρη ψιλή

200 γρ. σπασμένη καρυδόψιχα

Μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ

1 ποτήρι του κρασιού αλυσίβα

Χυμός από 2 πορτοκάλια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.γ. σόδα

1 ½  κ.σ. κανελλογαρύφαλλα τριμμένα

Για το πασπάλισμα

250 γρ. καρύδι τριμμένο

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια μέλι ελάτης

3 φλιτζάνια νερό

1 ξύλο κανέλας

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κομμάτι φλούδα

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθιά λεκάνη χτυπάμε για αρκετή ώρα το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια. Αφού ανακατευθούν καλά, αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι λίγο λίγο και στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.

Ζυμώνουμε δυνατά και όταν  η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας, είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να σκάει ούτε να απλώνει.

Κόβουμε από τη ζύμη κομματάκια ισομεγέθη και πλάθουμε τα μελομακάρονα.

Τα πατάμε και τα περνάμε την επιφάνειά τους, με τον τρίφτη του τυριού, για να πάρουν σχέδιο και τα αραδιάζουμε στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν επάνω και κάτω.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο χωρίς να τα σκεπάσουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού.

Στο τέλος ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι που βράζει με τρυπητή κουτάλα.

Τα βγάζουμε γρήγορα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι.

Μικρά μυστικά

Η αλυσίβα γίνεται με καθαρή στάχτη, βράζουμε 3 κουταλιές με νερό και την αφήνουμε να κατασταλάξει για 24 ώρες και χρησιμοποιούμε το νερό χωρίς τη στάχτη. Μυστικά της Ελλάδας του χθες…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !