Kαρύδια … ο βασιλιάς των ξηρών καρπών

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Καρύδια ένας ξηρός καρπός αγαπημένος που δηλώνει παρών σαν snack, στα γλυκά, στις σαλάτες και δένει αρμονικά με το μέλι ή το γιαούρτι και διάφορα τυριά.

Μόνον το άκουσμα του μου ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις από τα σχολικά μου χρόνια στη Γαλλία, που τα καρύδια ήταν τις περισσότερες φορές το snack που μας προσέφεραν στην απογευματινή μελέτη.

Ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μας δώσει τις ανάλογες πληροφορίες για τη συμβολή των καρυδιών στη διατροφή μας είναι ο φίλος Γιάννης Τσάκνης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Γιατί τα καρύδια θεωρούνται ο βασιλιάς των ξηρών καρπών;
Τα καρύδια σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς όπως είναι τα φιστίκια, τα αμύγδαλα κλπ. έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα. Στα 100 γρ. καρυδιών περίπου έχουμε περιεκτικότητα 65,2 λιπαρά οξέα. Από αυτά τα 47,2 γρ. είναι πολυακόρεστα και 9 γρ. Ω-3, αυτός είναι ο λόγος που ονομάζονται “ο βασιλιάς” των ξηρών καρπών.

Ακόμη περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών περίπου 6,7 γρ, βιταμίνες όπως θειαμίνη, Β6, φυλλικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, υψηλή περιεκτικότητα μαγνησίου και φωσφόρου και φυτοχημικά.

Μία μερίδα ξηρών καρπών περίπου 30 γρ. αποδίδει στον οργανισμό περίπου 190 θερμίδες.

Ποια τα ωφελήματα που προσφέρουν τα καρύδια στον οργανισμό μας;
Τα συστατικά των καρυδιών παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα παρακάτω ωφελήματα:

Προστατεύουν την καρδιά
Το α- λινολεϊκό οξύ που περιέχουν, συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και βελτιώνει τη λειτουργία των φλεβών και των αγγείων μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο δημιουργίας αρτηριακής πλάκας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, έδειξε ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι 37% χαμηλότερος για εκείνους που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς το λιγότερο 4 φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς.

Μειώνουν την ολική και κακή χοληστερόλη (LDL) 

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Τα καρύδια περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τους άλλους ξηρούς καρπούς όπως βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες. Έτσι  συμβάλλουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Επίσης, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους
Τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και τρώμε λιγότερο.

Δυναμώνουν τα μαλλιά
Τα αντιοξειδωτικά και τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα καρύδια, συμβάλλουν στην τόνωση των τριχοθυλακίων, κάνοντας τα μαλλιά πιο λαμπερά και ογκώδη.

Προστατεύουν από το σακχαρώδη διαβήτη
Μελέτη έδειξε, ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 2 ή περισσότερες μερίδες (1 μερίδα=30 γρ.) καρυδιών την εβδομάδα, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 24%, σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν καρύδια.

Αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, οι φυτικές ίνες, τα ω-3 λιπαρά και τα φυτοχημικά που περιέχουν, συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού κατά τη γήρανση.

Ενυδατώνουν το δέρμα
Τα αντιοξειδωτικά και η υψηλή περιεκτικότητα ω-3 λιπαρών οξέων,  που περιέχουν προστατεύουν το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο που δημιουργεί φωτογήρανση, επίσης οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν τη μελάγχρωση του δέρματος και συμβάλλουν στην παραγωγή νέων κυττάρων, ώστε το δέρμα να παραμένει λαμπερό και νεανικό.

Συμβάλλουν σε ποιοτικά καλύτερο ύπνο
Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις αυτής της ορμόνης στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά και τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν τα καρύδια έχουν αντικαρκινική δράση.

Βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και τις γνωστικές λειτουργίες
Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Ακόμη, υπάρχουν αναφορές ότι έχουν ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης καθώς και στην πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

Το υψηλό ποσοστό πολυακόρεστων και φυτοχημικών που περιέχουν δρουν προστατευτικά σε πιθανή οξειδωτική βλάβη και φλεγμονή του εγκεφάλου.

Αλλεργιογόνο τρόφιμο
Χρειάζεται προσοχή γιατί όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα καρύδια ανήκουν στα αλλεργιογόνα τρόφιμα και όσοι έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς δεν πρέπει να τα καταναλώνουν.

Πρέπει λοιπόν να εντάξουμε τα καρύδια στην διατροφή μας και στην καθημερινότητά μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !