Tι σημαίνουν στα τρόφιμα οι ενδείξεις «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από …» και «κατανάλωση μέχρι»;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα υπάρχουν για λόγους υγιεινής και ασφάλειας οι ενδείξεις «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από …» και «κατανάλωση μέχρι» που αφορούν την ημερομηνία λήξης.

Τι σημαίνει όμως αναλυτικά η κάθε ένδειξη και πόσο πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψη μας για να είμαστε ασφαλείς.

 Τι σημαίνει η ένδειξη «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από …»
Πάνω στα τυποποιημένα τρόφιμα υπάρχει ετικέτα με τη συγκεκριμένη ένδειξη που αναφέρεται στην ποιότητα και εμφανίζει την ημερομηνία, που μέχρι τότε τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά το τέλος  της ημερομηνίας λήξεως, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στην ετικέτα και δεν έχει αλλοιωθεί η συσκευασία τους.

Όμως, υπάρχει πιθανότητα το τρόφιμο να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του, χωρίς όμως να είναι επικίνδυνο.

Τι σημαίνει η ένδειξη «κατανάλωση μέχρι»
Η ένδειξη αυτή αφορά την ασφάλειά των τροφίμων και αναφέρεται πάντα στα τρόφιμα που διατηρούνται σε ψύξη ή σε κατάψυξη, είναι αποξηραμένα ή σε κονσέρβα.

Η κατανάλωσή τους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας (EFSA) πρέπει να γίνεται αυστηρά μέχρι την ημερομηνία λήξης, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.

Με την τοποθέτηση του προϊόντος στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά του, μπορεί να παραταθεί για μικρό χρονικό διάστημα ο χρόνος ζωής τους.

Τα τρόφιμα με βάση την επικινδυνότητά τους για την ανθρώπινη υγεία, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Τρόφιμα υψηλού κινδύνου
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα πιο πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά κ.α.

Τα τρόφιμα αυτά αλλοιώνονται πολύ γρήγορα, αν δεν χρησιμοποιήσουμε τις ενδεικνυόμενες μεθόδους συντήρησης.

Τρόφιμα μεσαίου κινδύνου
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα χαμηλότερης επικινδυνότητας όπως είναι οι πατάτες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα που μπορούν να μείνουν αναλλοίωτα για αρκετό χρονικό διάστημα, αν τηρηθεί η απαιτούμενη συντήρηση.

Τρόφιμα χαμηλού κινδύνου
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα όπως η ζάχαρη, τα ξερά φασόλια, τα όσπρια γενικά, το αλεύρι κ.α., που συνήθως διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ποιος είναι ο συνήθης χρόνος συντήρησης για μερικά τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά στην καθημερινότητά μας;

Γάλα
Μέχρι και 4 ημέρες από την ημερομηνία λήξης είναι ασφαλές. Όμως το ξινισμένο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπισκότα, κέικ και κάποια γλυκά με βάση τάρτας.

Γιαούρτι
Μπορεί να καταναλωθεί και μετά την ημερομηνία λήξης, εάν δεν έχει μουχλιάσει.

Σκληρά τυριά
Τα κίτρινα κυρίως τυριά όπως η γραβιέρα, η παρμεζάνα, η γκούντα, το κεφαλοτύρι, το προβολόνε, το τσένταρ ή τα καπνιστά τυριά συνήθως είναι ασφαλή ακόμη και αν έχουν λίγη μούχλα.

Απλά κόβουμε το μουχλιασμένο κομμάτι και το πετάμε.

Μαλακά τυριά
Τα τυριά αυτά αλλοιώνονται πιο εύκολα σε σχέση με τα σκληρά τυριά Ειδικά το κατίκι, το τσαλαφούτι, το ανθότυρο, η ρικότα και το cottage προσβάλλονται ευκολότερα από τα βακτήρια.

Όταν ανοίξουμε τις συσκευασίες θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε μια εβδομάδα το αργότερο. Αν όμως δούμε μούχλα τότε θα πρέπει να το πετάξουμε.

Κοτόπουλο
Ωμό μέσα στο ψυγείο διατηρείται μόνον για 1 ημέρα. Όταν είναι μαγειρεμένο διατηρείται μέχρι 5 ημέρες.

Εάν όμως εμφανίσει άσχημη μυρωδιά ή λασπώδη υφή το πετάμε αμέσως.

Αυγά
Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από 20-25οC διατηρούνται μέχρι 28 ημέρες, ενώ στο ψυγείο πολύ περισσότερο.

Κρέας
Το φρέσκο κρέας μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 1 ημέρα, το μαγειρεμένο γύρω στις 6 ημέρες, όμως όταν μυρίσει ή κολλάει το πετάμε.

Σκληρό σαλάμι
Διατηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα στο ψυγείο, εάν εμφανιστεί μούχλα, κόβουμε το συγκεκριμένο κομμάτι και το πετάμε.

Μπέικον
Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας του διατηρείται ασφαλές για 7 περίπου  ημέρες.

Ψωμί
Εάν εμφανίσει μούχλα τότε θα πρέπει να το πετάξουμε.

Αν το βάλουμε στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο διάστημα.

Ελαιόλαδο
Εάν είναι σωστά αποθηκευμένο σε σκιερό και δροσερό μέρος, είναι ασφαλές για περισσότερο από 1 χρόνο.

Συνήθως μετά την πάροδο του χρόνου μπορεί να ανέβει κάποια δέκατα η οξύτητά του αλλά σίγουρα δεν κινδυνεύουμε.

Συσκευασμένοι χυμοί
Μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα από την ημέρα που ανοίχτηκαν, μετά τους πετάμε.

Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα γνωρίζουμε και να τα εφαρμόζουμε για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !