Μια γευστική δημιουργία της βουνίσιας κουζίνας. Είναι εξαιρετικά νόστιμη και η ποιότητα του κρέατος παίζει σημαντικό ρόλο. Οι αγκινάρες χαρίζουν τη δική τους πινελιά στο φαγητό.
Ακολουθώντας ακριβώς την ίδια συνταγή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κατσικάκι με αρνάκι ή κόκορα ή κοτόπουλο ή ακόμα και χοιρινό με μικρή διαφοροποίηση στους χρόνους μαγειρέματος.
Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Μέτριας δυσκολίας
Κατσικάκι με αγκινάρες αυγολέμονο
Από τη Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κατσικάκι, χεράκι και πλευρές, κομμένο σε μερίδες
8 αγκινάρες καθαρισμένες ή κατεψυγμένες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά
Χυμό από ένα ζουμερό λεμονιού
Μισό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Μισή κούπα ελαιόλαδο έξτρα παρθένο και λίγο ακόμα για το σοτάρισμα
Για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες
Νερό και 1 λεμόνι, κομμένο φέτες
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα μεγάλο σε μπολ με νερό και λεμόνι.
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το κρέας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας, το ξερό κρεμμύδι, μισό ποτήρι ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Βράζουμε μέχρι να ελαττωθεί το νερό και να μείνει με τη σάλτσα από το ζωμό του.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε 3 ποτήρια ζεστό νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό μέχρι να τρυπιέται το πιρούνι μέσα στο κρέας.
Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Βγάζουμε τις αγκινάρες από το νερό και τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τις τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο μαζί με τα κοτσανάκια τους για 5 λεπτά γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές.
Αφού έχει βράσει το κρέας ρίχνουμε τις αγκινάρες και κοτσανάκια μαζί με το ψιλοκομμένο μάραθο και συνεχίζουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να βράσουν και οι αγκινάρες.
Πρέπει να μείνει με ελάχιστο νερό δηλ 2-3κουπες, το οποίο βγάζουμε για ευκολία μας για να το χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα αυγά καλά, ρίχνουμε το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό.
Περιλούζουμε το κρέας στην κατσαρόλα ανακινώντας την, για να μην λιώσουν οι αγκινάρες και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά δεν ανακατεύουμε απλά ανακινούμε την κατσαρόλα όταν χρειάζεται.
Αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.