Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με μοσχαράκι

Tips

Μια απίθανη γευστική δημιουργία, εμβληματική της Κερκυραϊκής κουζίνας. Είναι τόσο νόστιμη και αρωματική, που θα ενθουσιαστούν οι προσκεκλημένοι σας. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το μείγμα μπαχαρικών, το σπετσερικό, που αποτελούσε μυστικό επτασφράγιστο για τις κερκυραϊκές οικογένειες.

Εμείς σας δίνουμε την καλύτερη εκδοχή και είμαστε σίγουροι ότι θα την λατρέψετε.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Εύκολη

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με μοσχαράκι

Από την πολυβραβευμένη chef Nανά Γκαμπούρα, εστιατόριο «Η κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά για 4-5 άτομα

1 ½ κιλό μοσχάρι μπούτι ή χτένι σπάλας,  κομμένο σε καρέ

2 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. για τα μακαρόνια

Ελάχιστο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

½  – 1 κ.γ από το μείγμα μπαχαρικών Σπετσερικό

1 ποτήρι κόκκινο κρασί, αγιωργήτικο ή Merlot

3 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες

1-1 ½  πακέτο χοντρά μακαρόνια του παστίτσιου

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πασπάλισμα

Κεφαλογραβιέρα ή μυζήθρα ξερή ή πεκορίνο, τριμμένα

2 κλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για το μείγμα μπαχαρικών “Σπετσερικό”

1/2 κ.γ κύμινο

1 κ.γ πιπέρι κόκκινο

1/2 ξυλάκι κανέλα

1/2 κ.γ  καρφάκια γαρίφαλο

1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1/2 κ.γ μπαχάρι, σε κόκκους

1 δαφνόφυλλο αποξηραμένο

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το σπετσερικό, το μείγμα των μπαχαρικών. Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε δυνατά. Το μείγμα το βάζουμε σε βάζο για να χρησιμοποιήσουμε 1 κουταλίτσα.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τα καρέ του μοσχαριού και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Για να τα γυρίσουμε χρησιμοποιούμε μόνον λαβίδα.

Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και το σκεπάζουμε.

Κατεβάζουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3  λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.

Ξαναβάζουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα, μαζί με όλη τη σάλτσα της πιατέλας.

Πασπαλίζουμε με το μείγμα σπετσερικό.

Αφήνουμε 1 – 2 λεπτά να ζεσταθούν και βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό, για να βγάλει τα αρώματα του ο πελτές.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο ζεστό νερό, ώστε να σκεπάσει το κρέας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνοντας  τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μοσχάρι μέχρι να μαλακώσει καλά για 1 ώρα και 15 λεπτά, ώστε να δέσει η σάλτσα.

Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο φαγητό μας.

Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα όπως είναι ζεστά και προσθέτουμε βούτυρο και μια κουταλιά σάλτσα από το κρέας και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε σε πιάτα τα μακαρόνια και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια κρέατος.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά, το πιπέρι και τον μαϊντανό.

Μικρά μυστικά

Πάντα ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί το κρέας για να μην έχει καθόλου υγρασία και το αφήνουμε να έρθει για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Το μείγμα μπαχαρικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κόκορα, το κοτόπουλο, στην πάπια και στο κυνήγι για extra άρωμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !