Η κατάθλιψη μας χτυπά την πόρτα. Eίναι παροδική ή όχι;

Tips

Oι περισσότεροι από εμάς σε κάποια φάση της ζωής μας περνάμε μια καταθλιψούλα… Tο θέμα είναι να μην γίνει μόνιμη κατάσταση. Πολλές είναι οι αιτίες για να ξυπνήσει μέσα μας το τέρας, όπως πολλοί αποκαλούν την κατάθλιψη. Ίσως η μεγάλη κούραση, το άγχος, απρόβλεπτες καταστάσεις όπως ο covid, μια ερωτική απογοήτευση, μια αποτυχία στη εργασία, ένα παιδί που θέλουμε πολύ, αλλά δεν έρχεται…

H κατάθλιψη διαχωρίζεται σε παροδική ή μόνιμη.

Ποιες οι διαφορές που πρέπει να μας θορυβήσουν;

Τι είναι η παροδική κατάθλιψη;

Αυτός ο τύπος της κατάθλιψης δεν θεωρείται ασθένεια, αφού πρόκειται για μια παροδική συναισθηματική κατάσταση, που επιφυλάσσει κρίσεις θλίψης, θυμού, απάθειας. Συνήθως αναφέρεται σαν απογοήτευση ή δυσαρέσκεια και εμφανίζεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται ιατρική ή φαρμακευτική θεραπεία, αλλά ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει.

Τις περισσότερες φορές δεν έχει αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, εκτός από μια έλλειψη θάρρους και αδυναμία να πάρουμε πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή, αφού το συγκεκριμένο status μας χαρίζει μόνον στενοχώρια και απογοήτευση.

Βέβαια υπάρχει περίπτωση η κατάθλιψη να έχει να κάνει με τον χαρακτήρα μας και την εν γένει ψυχοσύνθεσή μας.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Πρόκειται για ψυχική ασθένεια με διαταραχές της διάθεσης που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και έγκυρα.

Αιτίες της κατάθλιψης είναι ψυχικές, αλλά και φυσιολογικές. Η διάθεση αλλάζει συχνά και οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου εμφανίζουν ανωμαλίες. Σε ακραίες περιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί το άτομο να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους.

Το ποσοστό της κατάθλιψης έχει αυξηθεί ραγδαία μετά τον covid.

Η χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων

Η παροδική κατάθλιψη δεν εμφανίζεται μόνιμα. Το διάστημα είναι παροδικό και διαρκεί λιγότερο από 15 ημέρες, και αυτό όχι για όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν και φωτεινά διαλείμματα.

Ενώ στην κατάθλιψη τα συμπτώματα είναι μόνιμα, όλες τις ώρες της ημέρας και για διάστημα πέραν των 15 ημερών. Η διάγνωση της κατάθλιψης τίθεται εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν υποχωρήσουν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, περισσότερο ή λιγότερο μεγάλο, αν έχει προκληθεί από ένα τραύμα που έχει υποστεί το άτομο, όπως ένας θάνατος, ένα διαζύγιο ή μια μεγάλη απογοήτευση.

Οι διαταραχές της διάθεσης στην κατάθλιψη είναι συνεχείς και χαρακτηρίζονται από θλίψη, ενοχή, απάθεια, απώλεια ευχαρίστησης, που αφορά όποια δραστηριότητα και αν κάνουμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και το χόμπι μας, που μέχρι πριν από την εκδήλωση της κατάθλιψης, μας έδινε χαρά τώρα αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ή αποφεύγουμε να το ασκήσουμε. Η κατάθλιψη είναι παρούσα μόνιμα.

Ενώ στην παροδική κατάθλιψη οι συνήθειες της ζωής μας έχουν παραμείνει ίδιες, οι μικρές απολαύσεις και τα χαμόγελα είναι πάντα εκεί, όπως και το γέλιο ή ένα χαρούμενο ξέσπασμα πάντα με αιτία.

Ποιες είναι οι επιδράσεις στην καθημερινότητά μας;

Η παροδική κατάθλιψη δεν θα εμποδίζει στην εκτέλεση των καθηκόντων σας, οπότε δεν διαταράσσεται η καθημερινότητά σας.

Αντίθετα η κατάθλιψη οδηγεί σε δυσφορία, ακόμα και σε απάθεια για τα καθημερινά. Δεν έχετε διάθεση ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να πλυθείτε, να πάτε στη δουλειά, να ψωνίσετε ακόμα και να φάτε, οπότε η καθημερινή ζωή σας διαταράσσεται σοβαρά.

Μάλιστα η κατάθλιψη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα όπως απώλεια εργασίας, φίλων ή συζύγου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Τα άτομα με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό κατάθλιψης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Για να γίνει μια διαφορική διάγνωση μεταξύ προσωρινής κατάθλιψης και κατάθλιψης πρέπει να ελεγχθεί το περιβάλλον και να διαπιστωθεί αν όντως υπήρξε ένα σοβαρό συμβάν, που προκάλεσε την κατάθλιψη.

Επίσης υπάρχουν και οι κοινωνιολογικοί παράγοντες, που άτομα εκτίθενται περισσότερο στην κατάθλιψη από τους άλλους. Αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρόνια πάσχοντες, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι μοναχικοί άνθρωποι.

Βέβαια στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει μια παροδική κατάθλιψη.

Ταμπού και προκαταλήψεις

Η κοινωνία μας είναι προσανατολισμένη στην παραγωγικότητα, στην τελειότητα, στην επιτυχία και δεν δέχεται εύκολα την κατάθλιψη, που θεωρείται μια παραδοχή αδυναμίας. Έτσι η κατάθλιψη δεν είναι ανεκτή.

Ακόμα και το ίδιο άτομο που πάσχει, αρνείται να το παραδεχθεί και να το συζητήσει, ακόμα και με τους δικούς του ανθρώπους.

Πάντα θεωρεί ότι είναι κάτι παροδικό και από εδώ ξεκινά το πρόβλημα και γιγαντώνεται…

Όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάκαμψης και οπωσδήποτε είναι μικρότερος ο κίνδυνος της υποτροπής.

Μην διστάσετε να απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς, ώστε να λάβετε βοήθεια και την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !